Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.15
Kaader33,34
Daatum01.08.1873
Protokolli number28
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Maddis Korbmann Peakohtumees
Jürri Siimberg Kohtumees
Hinrik Horm Kohtumees
J. Preisberg Kirjutaja

Arrokülla koolmeister Friedrich Wahtrik kaebas Arroküllast Tönno Leukmann peal et Tönno Leukmann härjad on koolmeistri wilja wälja aed mahha lõhkund, ja Rukki ja heina läind, ja 3. kord on temma Tönno Leukmann 6. sigga omma Rukkist wälja aiand, ja Tönno Leukmannil on weel 3. hoost, temma Rukkis olnd, ja Jürri Habermannil 3. hoost, ja Mik Wantkowil 1. hobbune ja Peter Milianowil 1. hobbune, ja minnewa kesknäddal on koolmeister Tönno Leukmannil öölnud weski juures et ta peab ommad loomad hoidma siis on Tönno Leukmann tedda hakkand sõimama et Koolmeister on üks kurrat ja ei ollegi üks ristitud innimenne.

Tönno Leukmann astus ette ja ütles et ta sest ei tea.

Peakohtumees ja Tallitaja on sedda näind, kui Tönno Leukmann härjad on Koolmeistri aeda mahha aiand, ja nemmad on keik sedda kahjo järrel takserind 100. wihho Rukki peal.

Jürri Habermann ja Mik Wanktow ja Peter Milianow astusid ette, ja neil ei olnd ühtegi waidlemist selle wasto ja ütlesid ka et Tönno Leukmann 3. hoost on seal koolmeistri Rukkiwäljal olnd.

Kohhus möistis et Tönno Leukmann maksab siggade ja härgade pealt 2. Rbl. 40. kopp. ja 3. hobbuse pealt 60. kopp. Koolmeistril kahjotassumist ja Jürri Habermann maksab 60. kopp

ja Mik Wantkow maksab 20. kopp.

ja Peter Milianow maksab 20. kopp.

Koolmeistril kahjotassumist mis Jürri Habermann kohhe wälja maksis, ja teised peawad kahhe näddali pärrast seia kohtuse se rahha sisse maksma.

Söimamisse pärrast jääb weel järrel kuulamisse alla.

Kohto wannem: Maddis Korpmann (allkiri)

Kohto käemehhed: Jürri Siimberg (allkiri)

Hindrik Horm XXX

Kirjotaja: J. Preisberg (allkiri)