Protokoll
LeidandmedEAA.2742.1.17
Kaader13
Daatum30.08.1869
Protokolli number
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Tõnnis Esop Kohtumees
Jürri Luberg Kohtumees
Mihkel Esop Kohtumees
Ringenfeldt Kirjutaja

Sellie walla innimenne Leno Thomson kaebab Saue walla mehhe Jürri Nuhtseni peale, et se on Leno Thomsoni Soppi aidast warrastanud rede, sel 22. Augustil 1869:
1, meesterahwa uus kassukas,
2, ued sinnised püksid ja kambson,
3, kaks uut särki,
4, nelli lamba nahka (pargitud),
5, 1 uus willane tekk,
6, warrastega kojutud willane suur rättik, walge, punnaste ärdega,
7, rahha 5 rubla 74 kopikad,
8, 10 Künart linnast riet,
9, mõnned willased kindad.

Kohhus kutsus Jürri Nühtseni ette ja se tunnistas, et on Risti kõrtso männikus magganud, pühhapäwast 17. Augusti kuu p. kunni lauba hommikunni; neljapäew öse on Risti kõrtso toas magganud. Ta ütles ka kohtu küssimiste peäle kohtomeeste wasto: "Teie ollete rummalad."

Tulli ette Leno Thomsoni mees, Juhhan Thomson, kes Jürri Nühtseni minnewal teisipäwal 26mal Augustil kinniwõtnud Tallinna linnas Akermanni poe ees, ja ütles, et esmaspäw olla üks naene Jürri Nühtseni Risti kõrtsus näinud; 2 särki olnud ta käe; rahhakott kukkunud põuest mahha, rahha kukkunud wälja.

Peäle sedda olla üks Kehtna mehhe naene, kes Tallinnas ellab, Jürri Nühtseni käes ühhed pitkad sinnised püksid näinud.

Sellie walla mees Juhhan Kruusberg ette ja tunnistas, et on Teisipäw 19mal Augustil Jürri Nühtseni Pistle kõrtso ees näinud. Kesknäddal tulnud Trani kõrtsu tannawas Jürri Nuhtsen 2 teise mehhe seltsis Hakenrihtri proua tõlla wasto. Kutsar on ütlenud, et need 3 meest wargad on. Hakenrihtri Herra soldat olla sedda juttu Juhhan Kruusbergil rede sel 29mal Augustil räkinud. Laupäw 23. õhtu näinud Juhhan Kruusberg Jürri Nühtseni Piistle kõrtsu jures.

Kohtu otsus:

Et asja selletada ei sanud; pealegi assi ülle walla kohtu toimetamisse käib, andis walla kohhus sedda asja Louna Harjoma Hakenrihtri toimetada.