Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.3
Kaader27,28
Daatum19.11.1865
Protokolli number84
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 10. Muud üleastumised
Märkused

Protokolli number tuletatud eelmiste protokollide järgi.

Lauses: "Nenda samma üttelnud ka Karel [sulgudes sõna maha kriipsutatud] Auna emma /.../"

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jakob Kook Peakohtumees
Peter Paap Kohtumees
Thomas Kahr Kohtumees
Mihkel Bringfed Kohtumees

Daniel Kook astus ette ja kaebas et tal 10 aasta est Peterburis 54 rubla 80 kop. ära kaddunud. Temma ollima warsti arwanud et se rahha temma käest ära warastud, aga ei ollema woimalik ollnud sedda warast kätte sada. Nuud ta ollema kulnud et se rahha Karl Auna käes ollema, ja pallus koggokonna kohhul sedda asja üllekuulata. Karl Martinson, kes nüüd Auna juures ellab on Josep Keskile üttelnud, et se rahha mis mis Danil Koogil ärakadunud Karel Auna käis ollema.

Josep Kesk ette kutsutud ja selle asja pärrast küssitud, ütles et Karl Martnison temmale üttelnud et Auna wennad isekeskis tüllis olnud ja pärrast tulnud just Makari naese surmast, ja Karl Aun istunud süggawas möttes ukse peal. Siis Markus AunKarli wend, tulnud Martinsoni jure ja üttelnud tale: ,Kes teab mis surma meie wannamees saab surema kes seal istub, sellest Daniel Kooki rahha temma käes on." Nenda samma üttelnud ka Karel Auna emma kui nad ta oelnud et Daniel Kooki rahha tema käes ollema. 

Jaan Petso, Josep Keski sullane ütles wälja et Karl Martinson just nendawisi Keskile on räkinud.

Karl Aun astus ette ja kui Daniel Koogi kaibtus ju Josep Keski tunnistus saiwad tal ette pantud, ütles ta walja: temma sest ärakadunud rahhast keddagi ei teadma ja pallus isse koggokonna kohhut sedda asja oigesti ja hästi järrele kulda, ja pallus ka Martinson, kui ta oigest tunnistust selle warguse pärrast ei to, trahwi olla panna, et ta tedda ilma asjata teotanud.

Karel Martinson sai ette kutsutud ja kui temma se Josep Keski tunnistus sai ette pantud ütles ta wälja et ta mitte nendawisi Josep Keskile ei ollema räkinud, kui temma nüd tunnistab. Rohkem on Kesk etsi sest asjast Kareletuna peale räkinud, aga Martinson wastanud et ta middagist ei tea. Nemmad ollid räkinud sest kahjust kui minnewa aasta wiinawooris on ollnud; ja ka sest 50 rubl. mis Karel ? ära kautanud ollnud just. Ja Josep Kesk arwanud et se rahha seltsi käes on. Martinson aga wastanud et selle peale ei woi mitte tunnistada sada, nemmad olli ka se kord kui Daniel Koogi rahha ära kaddus. Arwati kül Karel Auna peale, aga tunnistust ei ollnud ja siis assi sai maggama. Üks kord on et Martnison ukse tagga kulnud kui Karl Aun temma wenna Markusega rahha parrast rielnud ja Markus uttelnud: Kuis se woib olla et sul rohkem rahha on kui meil, wist Daniel Kooki rahha on sinnokäes, Se on kui mis Karl Martinson Josep Keskiga on räkinud. Muud ta sest asjast ei tea. Uks kord Markus Aun temmale üttelnud et Daniel Kooki rahha.

Markus Aun utles wälja et Karel Martinsonist temma peale köik tühhi ja walle one. temma pole mitte Karl Martinsoniga ega omma wennaga sest Daniel Kooki rahhast middagi räkinud. 

Moistetud: Koggokonna kohhus möistis sest wargusest Karl Auna lahti. aga Karl Martinson saab selle teotamisse eest 30 witsa lööki ehk kus (6) rubla rahha trahwi. Ilma trahwita jääb ta kui suremb kohhus Karel Auna südlusest arwab.

Kohtomees: Peter Paap

~: Thomas Kähr

~: Mihkel Bringfeldt.