Protokoll
LeidandmedEAA.2644.1.7
Kaader9,10
Daatum14.06.1885
Protokolli number5
Protokolli teema
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
A Pechmann Peakohtumees
J Pechmann Abikohtumees
J Poomann Abikohtumees
J Jürgenson Kirjutaja

Olid kohtu korra pärast kokku tulnud.

peawanem: A Pechmann, kõrwamehed J Pechmann J Poomann

Ette astus Tuulast Juhan Tombak ja kaebas tema on pidanud Arudewahe poodi minema, on aga enne kõrtsu läinud temaga seltsis on kõrtsus olnud Juhan Wiisileht ja Karel Meiero. Sealt on Hiiu poisid hakanud Maidla minema ja Tuula poisid on järele läinud, tema on seisnud hoowi nurga juures, siis tulnud kõrtsmik ja löönud teda kaks korda, siis tulnud Jüri Jürgens ja ütlenud waata kuida meest lüüakse ja löönud teda maande kraawi maha tema pea jäänud tormiks ja ei mäleta enam midagi, siis tulnud Juhan Möler Äesmalt ja löönud teda karguga.

Tunnistaja Juhan Wiisileht sai ette kutsutud ja seda asja päritud. Ta tunnistas. Siis kui Hiiu ja Tuula poisid ära on läinud on J. Tombak õuest tuppa tulnud ja huidnud teda, tule lähme teised hädas, nad läinud õue aga lahtimine olnud juba mööda ja nad on tagasi tulnud, siis tulnud kõrtsmik maantee peale wastu ja ütlenud J. Tombakile miks sa mu aeda lõhkusid ja on teda löönud, siis löönud J. Jürgens ja ta on seda selgesti näinud, et J. Jürgens on põlwedega J. Tombaki rindade peal olnud, siis tulnud J. Miller ja löönud karguga, pärast suud suud wastu seistes ütles et ta õiete ei tea kas J. Jürgens on J. Tombaki rindade peal põlwili olnud, waid ta aga arwab.

II Tunnistaja Karel Meiero tunnistab seda sama.

III Ette sai kutsutud Juhan Miller. ta räägib, ta on tulnud J. Jürgensi juure tarwiliku asja pärast et omale tööd kuulata, siis on tulnud Tuula poisid ja J. Tombak on teda esite kojas löönud, ta läinud tuppa. Ja istunud letti peale, J. Tombak tulnud järele ja loopinud ikka tema karku jalaga, mis ka kõrtsmik H. Andressohn tunnistas, kunni J. Wiisileht J. Tombaki õue teistele appi tuli kutsuma. Kui J. Tombaki käest sai küsitud kas se tunnistus tema peale tõsi on, wastas tema et pidi tõsi olema, aga kui tale ta esimesed sõnad said meelde tuletatud, ütleb ta wiimse küsimise kohta "ma olen weel praegu peast torm, ma ei tea mis ma räägin. Et tema tunnistaja alles poisikesed ja nii hästi tema, kui ta tunnistajad kohut mittu korda waleks püidsid ajada, siis:

Mõistis kohus: Johan Tombak = Johan Wiisileht ja Karel Meiero ja Juhan Miller maksavad iga üks 1. üks rubla walla laekase. Selle eest et nad pühapäisel päewal kõrtsus on riidlenud ja pärast kohut nõudes waletanud.

Sellega oli lõppetud