Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader66,67
Daatum01.10.1884
Protokolli number21
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Wiiron Peakohtumees
Toomas Rassohw Kohtumees
Mart Pauls Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Kohtu korra pärast olid Kaiu walla kohtuse walla honese kokku tulnud:

Kohtu wanem: Jaan Wiiron

1, kohtu körwamees: Toomas Rassohw

2, kohtu körwamees: Mart Pauls

Kirjutaja: Kaarel Kaasik

Said kohtu ette kutsutud need all nimetud Kaiu mehed, kes Kuimetsa waldas on kaa sel riiu ajal käinud ösi, kui Karel Pergstein on pool surnuks löödud ja nüid keeletu on.

Jaan Libbe ütles: nemad olla Kuimetsa läind, aga mitte pahanduse pärast. Juhan Warner ütles: nemad olla muidu ühes koos Kuimetsa läind. Adu Piller kiidis ennast priitahtlikult teistega laind; aga seda ei näind mina mitte kis Karel Pergsteini maha lõi. Hans Libbe ütles ennast Kuimetsa poste käest küll peksa saanud, esiti püsti, siis pikali maha tõmbatud, peksjad olid Kuimetsast Jaan Neindal, Mihkel Lilendal, Jaan Eilmann, Adu Wiinberg. Need kiskusid pealegi minu riided lõhki. Mats Reihman, Jaan Kraht kiitsid: nemad ei olla mitte Riiu pärast sinna endid laind olema. Jüri Willson kiitis ennast priitahtlikult läind olema.

Hans Karmann ütles: esiti olla teda kiwiga otseti maha löödud ja siis teiwaga pekstud.

Mats Karmann ütles kaks korda lastikaga, kelle otsa sisse kiwi olla pandud, lüia saanud.

Adu Pauls ütles küll ennast peksa seal saanud. Jupperi sulane olla üks tema peksja olnud. Kuimetsast Mihkel Lillendal, kes teda on peksmast keeland. Mihkel Liiwermann ütles ühe korra ennast roikaga lüia saanud. Mats Roose ütles priitahtlikult Kuimetsa läind. Jüri Kütsen tunnistas, et Jaan Neindal olla Karel Pergsteini roikaga tema kõrwast maha lönud ja olla teda üks kord roikaga selga löönud, kui ta on üle aja läind; aga aed on suure lööma wõimu wastu wõtnud. Hindrek Pauls, Tõnu Ling kiitsid et mingisuguse pahanduse pärast nemad ei olla Kuimetsa läind. Adu Piller ütles ühe korra roikaga lüia saanud. Hans Pauls ütles ennast küll seal käind olema, aga nende riidu ei ole tema näind. Jüri Arin ütles ennast niikaua aidas woodi all seisnud, kui nende riid on mööda läind.

Siin protokollis nimetud Kaiu mehed tunnistasid kohtu ees, et neil mingisugust ühendust riiu asja pärast, ega kaa wihawaenu Kuimetsa minnes nende wastu ei ole olnud, waid iga üks oma priitahtlikult sinna läind. Kui nemad näind, et Kuimetsa mehed Tamsi küla poolt on tulnud, kaikad ja roikad seljas, siis pistnud nemad jooksu; keda siis kätte saadi, see siis irmsasti peksa sai.