Protokoll
LeidandmedEAA.1134.1.30
Kaader39
Daatum13.09.1902
Protokolli number19
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused

Jaan Jaakson on `Eesistuja asemel`.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Jaakson Kohtumees
Mihkel Toming Kohtumees
Jaan Laud Kohtumees

Tulid ette Awwinorme Walla inimesed kingsep Kusta Ramat Marti poeg Wadi külast ja ärasurnud Andres Pommi vaestelaste Vöölmöndrid Jüri Sildnik Marti poeg Waddi külast ja Josep Oja Andrese poeg Koweriku külast ja palusid wallakohut nende leppingud ja kontrakti kinnitada mis nemad vaeselapse Johannes Pommi Andrese poja õppi poisiks andmise pärast Kustava Ramatu juure on enda vahel tehnud ja nimelt:

1. Ülemal nimetud Waeste laste wöölmöndrid on Andres Pommi waestlast Johannes Pommi Andrese poega Kusta Ramatu juure kolme ühe poole Aasta peale Kingseppa ametid õppima on need nende tingimistega et peremees Kusta Ramat peab poisi eest Walla maksud maksma ja sellele omast käest jala varjud andma, riie annab poisi ema omast käest, peremees Kusta Ramat peab poisi Johannesele luba andma et tema igga kewade ja süggise woib kaks näddalad koolis käija oma kulu peal. need näddalad agga tenib Johannes Pomm oma Meistrile jälle taggasi peale õppimise aja lõppu.

2. Kui Õppipois Johannes Pomm peaks enne tingitud õppimise aja lõppu oma peremehe ja Meistri Kusta Ramatu juurest ära minema siis maksab tema oma Meistrile ükssadda rubla (100) rubla kahjutasumist, nendasamuti maksab Meister õppipoisi Johannes Pommile üks sadda rubla kahju tasumist kui meister Kusta Ramat tedda enneaegu oma juurest ära ajab ja poisile kingseppa ametid täitsa kätte ei õppa wälja arvatud surma juhtumine ehk pikkaline raske haigus, Johannes Pomm on Jüripaava ajal 1901 Meistri Kusta Ramatu juures õppima hakkanud ja kestab õppimise aeg kunni 1 Nowembrini 1904 aastani.

Kustaw Raamat (Allkiri)

Jüri Sildnik (Allkiri)

Josep Oja (Allkiri) 

1902 Aastal Septembri kuu 13 pääwal on se eesseisaw suusana lepping Awwinorme Wallakohtule Awwinorme wallamajas kohtu protokolli üles kirjutamiseks ja kinnitamiseks ette kantud Awwinorme wallas ja Waddi kulas elustawa kingseppa Kusta Ramat Marti poja ja waeste laste Wöölmöndrite Jüri Sildniku Marti poja ja Josep Oja Andrese poja poolt. Johannes Pommi Andrese poja õppi poisiks andmise pärast Kusta Ramatu juure kolme ühe Aasta peale. Kingseppa ametid oppima, ja on need leppingu tegijad Wallakohtule tuntud ja teatud ja nemad õiguse voimelised enda wahel leppingud ja kontraktisid teha, ja on nende lepping tänasel pääval Wallakohtu Akti ramatuse N 19 all üles kirjutud ja kohtu poolest kinnitud sanud. ning leppingu tegijad omad nimed oma käega alla kirjutanud Jaan Jaakson (Allkiri) M. Toming. (Allkiri)

Jaan Laud (Allkiri)

Kirjutaja Schulbach (Allkiri)