Protokoll
LeidandmedEAA.2607.1.10
Kaader21,22
Daatum17.04.1895
Protokolli number47
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

1895 a. 17al jüri k.p. olen ustawaks tunistud lepingu algus kirja wastu wõtnud:

J.Weisenfelt [allkiri]

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J Willenthal Peakohtumees
J Weisenfelt Kohtumees
A Weide Kohtumees
A Heide Kirjutaja
K Allison Kohtumees

Üks tuhat kaheksasada üheksakümmend wiiendamal aastal seitsemõistkümnemal jüri kuu pääwal Piirsalu walla talupojad Juhan Weisenwelt ja Kustaw Weikeweski kes walla kohtule isiklikult tuttawad on, palusiwad selle kohtu lepingute raamatusse kirjutada nendest sisseantud järgmist kirjaliku lepingut:

Kustaw Weikeweski wõttab Enniste kohast enese kätte 15 wakamaad põldu, pool murru heinamaad, täielik karjamaa ja õue maa. Selle eest maksab ta nii wiisil, kuuskümmend rubla raha iga aasta pool posti moona iga aasta, kui päritakse teeb täieliku walla teenistuse ja pool raha maksu, maantee sillutamised, pool kiriku maksu, kuidi korrad, ja kõik mis walla walitsus nõuab. Kustaw parandab ka kattuksed ja põllu- ja karjamaa ajad, puhastab kraawid mis selle põllu sees mis tema kääs, ta peab ka selle koha järele waatama, et seal miskid kahju ei sünni, ja nii sammuti ka heinamaa ja metsa järele waatama, ei ole ka mitte Kustawil luba metsa ja puid raijuda ilma luba täheta, ei heinu ega õlgi müia, ahju kütteks saab aod ja leiwa küpsetamise tarwis saab puud, leppa, haawa, ja kuuse puud mis wigased on. Kase puid ei tohi mitte raijuda, sae agudeks ka mitte.

Maja põhjust on omanikul pärida, neli wakamaad rukki orast ja 350 ruki hagu.

Põld peab küntud ja rammutud olema kuni Kustaw kätte annab, aead peawad terwed olema, põllu kraawid puhtad, karjamaalt ei tohi mitte sigadest tuhnitud olla. Kaup kestab nii kua kui 23ma Jüri kuu pääwani 1896a.

Juhhan Weisenfelt [allkiri]

Kustaw XXX Weikeweski

Umbkirilik

See lepping sai pärast lepingute raamatusse kirjutamist pooltele ette loetud ja nendest alla kirjutatud, mis meie sellega õigeks tunistame.

Kohtu president: J Willenthal [allkiri]

Kohtunikud: K Allison [allkiri]

" : A Weide [allkiri]

" : J Pärson [allkiri]

Kirjutaja  A Heide [allkiri]