Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader48,49
Daatum19.11.1883
Protokolli number23
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Wiirun Peakohtumees
Toomas Rassohw Kohtumees
Mart Pauls Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Kohtu korra parast olid Kaiu walla kohtuse walla honese kokku tulnud:

Kohtu wanem: Jaan Wiirun

1, kohtu körwamees: Toomas Rassohw

2, kohtu körwamees: Mart Pauls

Kirjutaja: Kaarel Kaasik

Wilumää Tõnu Obermann kaebab, et Jüri Luige naene Mari ja Pilleri Anu Klaberi tütar Miina 11 aastat wana olla tema heinamast õealt 10 tappu piste ümbert umalad ära warastanud ja tema oma tütar olla neid warguse peal näinud, siis hakkand ta neid taga ajama ja saanud neid kätte, siis ei olla nende wargade käest enam umalid kätte saanud kui ühe tappu wäände tema ütleb: et ta oleks nelli naela umalid saanud nende 10 pistme umbert, mis nemad olla ära warastanud.

Sai kohtu ette kutsutud Jüri Luige, ta tunnistas, et tema naene Mari olla küll Wilumaa õuealt heinamast umalid läind tooma Anu Klaberi nõu andmise peale, tema ütlend ega neid umalid sealt ei keelata ja näitand temale ümalid ja ütlend, minu tütar on neid Wilumää õuealt heinamast toonud ja weel luband oma tütre Miina tema naesele kaasa anda, kui muidu sinna ei osata minna, selle peale olla siis tema naene Anu tütre Miinaga ühes läind; aga umalid ei olla tema naene enam sealt leidnud, kui neid on kinni wõetud.

Sai kohtu ette kutsutud Anu Klaber ja tema 11 aastane tütar Miina: Anu tunnistas, et tema tüttar Miina ei olla mitte enne Wilumää õuealt heinamast umalid käinud warastamas, waid Jüri Luige olla tema weikest tütart käskind oma naesele abiks minna umalid tooma ja lubanud lapsele 10 koppikad anda. Need umalad, mis Jüri Luige on neil külimetus näinud, olla tema poja Jaani umalad olnud, mis ta olla Rassala heinamast toonud; aga mitte tema Anu Klaberi tütar Miina 11 aastad wana tunnistas, et tema ei olla mitte Wilumää õealt heinamast enne umalid käinud toomas, kui Jüri Luige on temale 10 koppikad luband anda siis olla tema läind ta naese Mariga ühes.

Jüri Luige ütleb, et tema ei olla mitte Miina Klaberile 10 koppikast anda tema olla isi oma tahtmisega tema naesele teed näitama läind umalate juure h´ja kaa omale umalid tooma.

Kohus moistis: Jüri Luige ja Anu Klaber maksate eneste tunnistuste peale, et teid on umala warguse pealt kätte saadud, Tõnu Obermannile, et sealt oleks neli naela umalid saanud ja ühe naela hind 30 koppik on ühte kokku nelja naela ette 1 rub. 30 kop. siis maksab kumbgi 60 kop. ja kumbki trahwi walla laekasse 1 rub. et teid on umala warguse pealt kätte saadud. Anu Klaber maksab weel Tõnu Obermanni ära wiidetud kahe pääwa ette 80 kop. et kahe kohtu käsu wastu on pannud kahe nädala aja pärast peab se raha olema maksetud.

(Mõistus ei ole täidetud)