Protokoll
LeidandmedEAA.3296.1.1
Kaader174,175
Daatum02.12.1876
Protokolli number50
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johann Pender Peakohtumees
Karel Ernits Kohtumees
Josep Gern Kohtumees

Jõe Kogokonna Kohus selle 2.Detsember 1876

Kohtulauas Peamees Johann Pender

Kohtumees Karel Ernits

" Josep Gern

Elias Arro pärristallonik tulli ette kaebas, et tema isa Andres Arro on tedda kaks korda pitsaga lönud ja kui tema piitsast kinni wõtnud siis isa murrnud tedda maha ja tema naene tõmbanud isa tema pealt ära ja siis tulnud emak  Anne Arro lönud tedda rehaga suu peale ja olnud temal suust ja ninnast weri wäljas, peale selle tahtnud tema tuppa minda, agga emak on ukse kinni piddanud ei olle lasknud tuppa, siis on tema üttelnud, toge kerwes. Kui modi ei lase siis löön ukse purus, ei olle sealt uksest sisse sanud, on toesest perast piddanud minema -on 3 lamba ruumi küsinud isa lauta küsinud siis on se tülli tulnud, ja pealeselle on emak tedda kora täkkun  soimanud ja tema endaga hörenud.

Andres Arro tulli ette wastas, et oma poega Elias on üks kord piitsaga lönud ja selle peale wõtnud poeg tedda rinnust kinni ja tahtnud tedda maha tõmbada, agga tema on ikka perast alla kukkunud, selleperast on piitsaga lönud, et tema emakud sõimanud.

Anne Arro tulli ette oma meheg Andres Arroga wastas, et ei olle oma pojandet Elias Arro mitte rehega lönud, on kül uks kinni piddanud ,...... selleperast et pojand lubbanud tedda kirwega tappa, üttelnud kas ma kannan iggaweste Sibberi rauad, agga ma so tappan, pealesele on üttelnud temal sa oled kõige ilmaga horanud, nüüd ajad ka minno külgi ambad, tema on üttelnud sesamma hora pälik olled sinna mis minna.

Jula Arro tulli ette tunnistas, et Elias Arro on emakule järele jooksnud, ja emak piddanud ukse kinni nink Elias üttelnud kurrat ma tappan, toge kirwes, Kas kannan iggaweste sibberi rauad, sedda on tema emaku peale tähendanud, peale selle on Elias emakule üttelnud sa oled kõige mailmaga horanud ja emak on temale need sammod sanad tugasi wastanud, muud tema ei tea.

Peamees Johann Pender xxx

Kohtumees Karel Ernits /allkiri/

abikohtumees Josep Gern

Kirjutaja H.Treijfeldt