Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader88,89
Daatum29.05.1890
Protokolli number34
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Tuli ette Rae wallast Kangrusödi sanna mees Jaan Pohlakas ja kaebas, et 23 Aprilli kuu pääwa õhta on Hans Andreks teda kõrtsust wälja rebinud, ja tee peal koju minnes on Jakob Tröll teda jalaga peksnud külle peale, ja on ka teda mööda pead peksnud. 

Jakob Tröll sai ette kutsutud tema wastas Jaan Pohlaka kaeptuse peale, et Jaan Pohlakas on teda laimanud ööldes: "mis sa mängid wõõra wittuga," ja tema lubanud wanamehe rinnust kinni wõtta kui tema nõnda räägib, aga ei ole mitte wõtnud, ega ka mitte löönud ei ole tema Jaan Pohlakad. 

Sai ette kutsutud Hans Andreks tema tunnista, kohtu küsimise peale, et tema ei ole mitte kõrtsus Pohlakade rebinud, ega ole ka mitte tee peal teda löönud, aga Jaan Pohlakal olnud kiwi kääs, seda on tema Pohlaka kääst ära wõtnud, aga Pohlakas on Trolli laimanud ööldes: "mis sa mängid wõõra wittuga." Jaan Pohlakas on Hans Andrekse onkel. 

Tunnistuseks tuli ette 14 aastad wana Jaan Wõso ja tunnistas, et Jakob Tröll on tee peal kõrtsust koju tulles Jaan Pohlakad esiteks kääga mööda perset peksnud ja wiimaks on ka jalaga mööda külge löönd. Hans Andreks on on ka Jaan Pohlakad tee peal rullinud ja löönud. 

Selle peale tunnistas Abram Leol, et Jakob Tröll ja Jaan Pohlakas olnud mõlemad tee peal otseti maas ja üles tõustes on Jakob Tröll teda jalaga löönud; tema on nende juurest ära tulnud ja Hans Andreks Jakob Tröll ja Jaan Pohlakas jäänud temast maha. 

Selle peale Jakob Tröll ütles, et kääga ta on löönud Jaan Pohlakad mööda püksa, aga jalaga ei ole mitte löönud. 

Jaan Pohlakas ütles, et tema seda ei ole öölnud Tröllile, mis sa mängid wõõra wittuga. 

Kohus sundis ära leppima. 

Kohtu käijad wõtsid leppitust wastu ja leppisid ära. Asi on lõppetud. 

Kohtu wanem: J. Witismann [allkiri]

Abimees J. Rodemann [allkiri]

" Mihkel Taneberg XXX

Kirjotaja Siimberg [allkiri]