Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader87,88
Daatum29.05.1890
Protokolli number33
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Tuli ette Jüri kiriku wallast Hans Killing ja kaebas, et Rae wallast Andrekse Liso Promann on tema üle teutuse juttu rääkinud, et temal olnud õega laps, sest õde Anno on jo mehe naine kellega temal laps on olnud. Ja seda juttu on Promann Esku perenaise Liso Wäljataga wasto rääkinud. 

Sai ette kutsutud Liso Promann tema waidles wastu et tema ei ole seda juttu kuulnudki ega ole ka seda rääkinud. 

Selle peale tunnistas Liso Wäljataga, et tema ei ole seda juttu kuulnudki, ega ka mitte rääkinud. 

Selle peale andis Hans Killing ülese, et kirikumaade rentniku sulane Kristjan Nurger ja Põnnisanna Jaan Wigipuu on seda kuulnud kui Esku perenaine Liso Wäljataga on rääkinud et Liso Promann on seda juttu temale rääkinud. 

Kristjan Nurger sai ette kutsutud, tema tunnistas, et tema ei ole kedagi kuulnud, ega tea midagi rääkida sest asjast mis Hans Killing tema kääst tunnistuseks nouab. 

Jaan Wigipuu sai ette kutsutud, tema tunnistas, et Hans Killing ja Kristjan Nurger on Eskule läinud seda juttu kuulama ja Esku perenaine on tulnud Hans Killingiga seltsis kiriku juure Liso Promanni kääst seda juttu järel pärima, ja Liso Promann on siis tema kuuldes seda rääkinud, et tema on Esko perenaisele selle juttu rääkinud, et Hans Killingil oma õega laps olnud. 

Selle peale Liso Promann ütles, et Jaan Wigipuu tunnistab kiuste pärast walet tema peale, sest Jaan Wigipuu on minu isa wihamees miks heina küini põletamise nõu meheks sai Jaan Wigipuu kohtusse sisse kaebatud. 

Selle peale kohus wõttis kuulda Liso Promanni tunnistuse et se täieste õige on ja arwas Jaan Wigipuu tunnistuse tühjaks Tsiwilkohtu seaduse §§53 ja 55 punkt 4 järele. Kohus nõudis kas Hans Killing wõib täielikumaid tunnistusi ette tua. 

Hans Killing kostis et temal muid ei ole kui oma sugulased. 

Otsus: Kohus mõistis selle asja tühjaks, et seaduslikusi tunnistusemehi ei ole ette tua Hans Killingul. Hans Killing jäi ka selle juure rahule. Asi on lõppetud.