Protokoll
LeidandmedEAA.3417.1.56
Kaader9,10,11
Daatum13.04.1895
Protokolli number8
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Ado Roosmann Peakohtumees
A. Martinson Kirjutaja

Talurendi kontraht.

Astusid kohtu ette surnud Ado Natuse päranduse kurator Johann Lippur ning Jaan Susi ning palusid järgmist leppingut maha kirjutada,

§ 1. Kurator Johan Lippur annab Jaan Sussile Lauguri ja Wõsala talud rendi peale, sedawiisi kui tema enne läbi on rajatud ja kaarti peale ülesmärgitud ja kelle taalri suurus on maamüetja kirjas 35 taaldrit 6 krossi.

§ 2. Rendiaeg on üks aasta, see on 23 Aprillist 1895a. kuni 23Aprillini 1896a. ning peab rentnikul maade wastu seda inwentari olema, mis talurahwa sead 1860 a. kinnitud on. Loomi peab tema niipalju pidama, et põllumaa rammutud wõib saada niisamuti kui enne on olnud.

§ 3. Rentnik peab kätte antud maade piirid ja kupitsad täies ja heas korras pidama.

§.4. Sõniku wäljad olgu hästi haritud, rammutud ja hea seemnega külwatud; eelseisva aasta jao suwewilja wäljad peawad sügise küntud saama.

§ 5. Rentnik peab kõik maksud ja orjused kandma, mis talurahwa seaduse järele 1860a. koha küllest ja tema suuruse järele päritud wõib saada.

§ 6. Rentnik maksab aasta rendi 300 rubla /kolmsada/, rentnik peab selle kontrahti allakirjutamise juures kohe 75 rubla /seitsekümmend wiis rubla sisse maksma. 1 Oktobril 1895a. jälle ükssada kakskümmend wiis rubla ja wiimast renti ükssada rubla 1Januaril 1896 aastal maksma.

§ 7. Wargus ja warguse salgamine annab kuratorilr õiguse seda kontrahti kohe tühjaks tunnistada. Rentnik wastutab ka kõige oma pere eest.

§ 8. Et rentniku poolt kõik saaks kindlaste peetud, mis tema kontrahtis on lubatud, selle eest wastutab tema kõige oma warandusega.

§ 9. Küttet wõib rentnik niipalju ja sealt kohast wõtta, kus rendi andja näitab.

§ 10. Elu kohaks saab rentnik selle tua, mis seni ajani tema käes oli.

§ 11. Loomade söötmiseks jäb se tema käes olew karjamaa.

§ 12. Jaamamaksud, tessatini maksud, ritterschafti, kiriku ja Walla maksud maksab rentnik Jaan Susi, peale selle on weel rentnikul kõik üleüldised maksud maksta.

§ 13.  Rentnik Jaan Susil ei ole peale Johan Lippuri kellegile rendi maksmist, kulud mis niisuguste nõudmiste läbi tulewad, langevad rendi wastu wõtja peale.

Juhan Lippur (allkiri) Jaan Susi (allkiri)

Kauba tegijad Johan Lippur ja Jaan Susi on kohtule tuntud, kes ka eesseiswa tingimistega rahul on olnud ning oma käega alla kirjutanud, selle pärast on see lepping akti raamatusse kohtuistumisel eesistniku as. A. Roosmanni, kohtumeeste H. Sakjase ja Jak. Leppiku jurresolles sissekirjutatud ning õigeks tunnistatud.

Eesistuja Ado Roosmann (allkiri)

Kirj. A. Martinson (allkiri)