Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.1
Kaader28,29
Daatum19.05.1827
Protokolli number
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 12. Vallakohtu asjaajamine ja haldustoimingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jakob Tolmaz Lesiko Jakob Tolmaz Peakohtumees

Sel 19mal Maij 1827.

Koggokonna Kohtomehhed ollid keik man.

Sai Walla Perremehhid kokku Kutsuda, ningk sai nendega nauwa petu, et selle suwwel ütte wastse Maja ehhitada ningk ütte wanna Maja parrandada, et Perrisprawwa pol om Palki 200, murretsedu, ningk ka latti lubbatu. Sai küssitus nende kauwu, ningk nemmad wastutasid, et nemmad kogguni sedda ehhitamist enda päle ei wötta, mud kui Moisa üksinda woid tallitada.

Moisawallitseja selle pärrast lubbas Kihhelkonna Kohhto käest küssida, kelle päle se Orjus jäse, Moisa waid Perremeste päle, et keik Perremehhed Wakkuramatu Orjuse päle om jänu, ningk ei olle mitte nendega teist Orjusse päle Kontrakt tettu, et nemmad ei tehtnud Kontrakt tette, et arwasid igga üts, wastsest perris jäwat.

Sai kas neile öldu, et Kihhelkonna Kohto Käst sap küsida, kas om Moisa lubba, wastse Wisi päle Moisa maad lasta künda, et essimene künd 100 Künar, teine Künd 133 1/3 Künar, ningk seemendamise künd nsai, waid Kubja olev.-

Seni Aijani om Moisawallitseija walla Kirjutamist tallitanu ilma massu, ningk sai neile Perremeestel ningk ka Kohtomeestel käsku endal ühte Wallakirjutaja murretseda, et ennamb Moisawallitseija sedda tallitust enda päle ei wotta.

Seni Ajani om Perremehhid Rentherra käst ütte Karjamaa Platzi antu-.

Sai Perremeestel ningk ka Kohtomeestel Käsku, et eddisi pole, kui nemmad Moisa saatwat Teole, siis iggaühhele Teomehhele olgu omma Kott Ainu man, et Karjamaad ei sai.

Sai ka Koggokonna Kohtomehhid öeldu, et Moisa pool saap Kihhelkonna Kohto käst küsida, et kas eddesi pool Seeduse perra woib sedda nauda, et üts saisaw Kohtumees Moisan peab ollema.