Protokoll
LeidandmedEAA.3271.1.3
Kaader116,117
Daatum11.05.1873
Protokolli number24
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Protokolli alt puuduvad kohtumeest allkirjad/ristid.

Ette tulli se Seppa Tallo perris ostja Johan Lillenthal, ja kaibab, et se Seppa Tallo ei seisa mitte ennamb Nõnda kui sis, kui ta selle ostmisse kauba on teinud. Nink panneb need järrel seiswad punktid ette, mes wanna perremees Jaak Kiwwisaar ollewad ärra häwitanud. Ja Nimmelt:

1. Rehhe allutse päält laopuud on pudus.

2. Agganikul ollo puu põhhi, ja se on ärra wõetud.

3. Tua eddissel wahhe sein on ärra.

4. Aida trep, mes laudadest olnud tehtud.

5. Mets on läbbi Raijotud, 417 puud, mes läbbi seggi 1 1/2 - 3 ja 4 tolli jämetad, ja 44 puud mes 7-10 tolli jämetad on. Neide viimaste seas 1 puu 13 tolli ja 1 puu 17 tolli olli.

6. Aead on eest ära kaddunud.

7. wasta Jakobi piiri 1/2 wakka alla Noord metsa mahha Raijutud ja ülles küntud.

8. Rüa Nurme peab 20 wakkamaad ollema tema kondrati järrel, ja ei olle enamb kui 13 wakka maad.

9. Talwel 10 päiwa ärra wiitnud kohtun käimissega, selle wahhe sees, kas wannale wai wastsele se maja piddi jäma a 2 R päiw - 20 Rbl.

10. Sure tee kruusa ei olnud weetud, kedda wanna perremees piddi Talwel weddama, ja Nüüd tee teggemisse aego ei olle tema sedda mitte ni paljo jõudnud weddada, kui tarwis olli, ja on Sille kohtun selle eest 25 witsa Lööki sanud, ja selle läbbi on tema au rikkutud, ja pallob kohto Mõistust selle ülle.

Ette sai kutsutud se Seppa Tallo wana perremees Jaak Kiwwisaar, ja tema wastab Neide een seiswa punktide pääle Nõnda:

1. Lao ei olle enne tedda olnud, ei olle ka temma päle pandnud, selle et Rehe allone maddal on.

2. ja Ni sama ei olle agganikkul puu põhja olnud, enne, ei ka tema aeg.

3. tual ei olle edditsel wahhe seina olnud.

4. tema on selle aita enne ostmist wastse kohha päle teinud, ja ei olle weel treppi sanud tettus, wanna kohha pääl ei olle treppi olnud.

5. Metsa ülle annab Kiwwisaar wastust Nõnda: selle 44 jämetama puu Rehnung seisab Nõnda se 1 jäme on Mollist ja se tõine jäme puu on sanud enne ostmist raijutud pallutusse puist, et Nad jämetad agga lühhikessed ollid läbbi seggi 1 1/2 pikkad ja se 417 puud on sanud maja ehhitusse jurde prugitus, kos 120 latti praego lauda jures on ja päle selle turba löwi jurde, aida jurde ja tua kattuselle lattidest prugitud on.

6. Aijad kottussidde pudulised. Kost süggise lamaste sullu tarwis puud said wõetud, ja 3 wärratid on aido tarwis praege rehhe all.

7. Se pole wakka alla Noord Metsa on tema selle 3 aasta sees raggonud Mets maast tetta kost praego ma ülles on künnetu.

8. ulle keige on sääl 60 wakkamaad Nurme, sest piddi Neljas jaggo Rüa all ollema, ja tema on teinud sedda Nurme jaggo põldo Ni täis, kui paljo sedda piddi ollema ja 2 wakka alla on päle selle weel karjamaast Rüa all praego.

9. Neide kohtun käimisse päiwi perrast ei olle tema süidi, sest tema ei olle muud kohhut käinud, kui oma kondrati asjad selletama.

10. Maantee krusa perrast, kui tema Seppa kohha pääle tulnud, kolme aasta eest, ei olle ka krusa olnud, ja Nüüd on Kärriste Mäele Talwel weddanud, kos tema praego on, sest sääl ei olle ka kruusa olnud.

Kui süggise 1872 se Koht Müümisse alla tulli, ja Lillenthal kaeman käis, siis olli abbi kohtomees Ado Kaddajas ja Mõisa wallitsusse poolest Metsa herra Döring sedda kohta Näitamas ja Metsa herra Döringe poold on tema sedda Maja müimist lubbatud se 1 jäme pu Mollist ja 1 jäme puu piidatest, ja 120 kattusse latti.

Lukke Mõisa Rendi herra Johanson andis ette Seppa tallo kondrati (sel 1 Dets 1869, Mis sel 15 Augustil 1870 Tarto II Kihhel kona kohtust olli kinnitud) perra Mes Rentnik Jaak Kiwwisarega tehtud, et Suure tee Kruus peab Talwel weetud ollema et tunnistajad Lillenthali poold Jaak Ainson Merilt ja Johan Orraw siin ei olnud. Jääb pooleli.

Pä kohto mees Karel Lahmann

Jures istoja Peter Lestmann

          "          Jaan Hagel