Protokoll
LeidandmedEAA.3333.1.64
Kaader35,36
Daatum02.1866
Protokolli number
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Gerhard von Sivers herra om Rappina walla mehhega Wido Jonasing seddasi anast rahharendi kontraht, mes siin allan om luggeda errakakonnelu nink tennu.

Gerhard von Sivers herra annab se Grauztali karjamois kuwes ajastajas jargimöda se om 23 Aprilist 1866 seni kui 23 Aprilini 1872 Wido Jonasingile kätte rendi paele. Rentik saab selle karjamoisa jao nurme maa 58 waakamaa, Karti järrel kätte ja neid Greuztali hainamaa nnn nurmel alla ommmm, ja paele sedda weel 10 wakkamaa hainamaad Peipuse jerwe weren, siis ta saab weel kätte.

1 karjalaud kiwwest ehhitud.

2 aita palgist

2 küni     palgist

1 künn 17 souks palgest

1 rehhi kiwwist ja palgist ehhitud

Se pole ellomajast mis hea kätt on, 2 ellotarrega, 1 kögiga, 1 kambrega, ja 2 wäruksega

Rentnik massab egga ajastaja 116 Rub renti nink nimmelt ette sel 19 mmmm  58 Rub, ja 15 Septembri jälle 58 Rub enne sel eddimesel rendi asta 1866 ja 6 igga nimmetude massuterkist 8 rubla rendirahha mahha.

Selle perrast et 1866 aastan 24 wakkamaa rukki wilja alla saisawa, saab rentnik neidst wanemast 12 wakkamaa ja jälle 12 wakkamaa sui wilja toowag Hudhope massan.

Kui rentnik tagga nimmetud punkti  kotto towweline täidat ja neid errarikkub, ja omma rendi rahha wotta oige ajal erra ei massab, siis jab rendiandjale ja aijas sedda kontrakt taggasi wotta ja tühjaks tehha.

Rentnik Wido Jorasing peab

1) nurmid nenda wisi piddama, kui alland tehhodat on ja ned jaggadud: 1) sitta maa kessa 12 wakkaman

b) rukki 12 wakkamaad, selle paela 6 wakkama ristikhaina (sedda wisi ka erraanda)

d) karjamaa 6 wakkamaat linno 5 wakkamaad

e) kaiva

2) igga aasta se nurme maa mis karjamast mahha jäb kiwwist puhtas korjama, ja mida korjata kiwwist selle korjale maa ümbre mis sanna alla om use aid tehha

neid kiwwed mis suremb kui 3 jalg lasseb rendiandja essi katik lohkuma

3) rentnik tohhib tte haina woi olgi müja

4) ta peab monamehhele kes temma ellomaja teiste poole paele sawa ellama talle 3 tewwwline koorma õlgi, lehmile ja 4 hobustele anda, ja 1/4 wakka alla kisamaad, liggi majan selle est ta saab omma mwille tarwus se kibe aid, ja peab sedda korra perrast wallitsama

5) Kui tallekais peas sündima sede rentnik peab kik kus errapallond hone ehhiatamise tarwis lat suure jowesaga kkk wilja rekki ja sanu ta peab essi üllesehhitama kai ka piddawa temma oletule läbbi errapallama.

6) rentnik tohhib omma karja (kui kile kitsid) mitte omma karjamoisa pilt wellja saata, ja nimmelt ütte mõtsa maa paele, enna andas temmal weel lubba omma karja selle maa paele aija mis weoro tee weoren on kos mithe mõts paele on koormana.

7) keik Kreuztali honet, mmm mitte se ellomaja peab rentnik igga aasta korraperrast parrandama, nimmetud te peab igga aasta ühe tukk rehhi kotlapp sest kotta nnnnnnnn  nida et kiik wanna kattus saab ust imbre kattetud mmm kui rendiaeg möda on.

Kui rentnik eensiswa punkti ei täidvad, siis ta peab seles est wastotama kige omma häga ja wõib rendiandja omma kahju hallutamise tarwis siis kiik temma warrandus, olgo te ellajad, hobbused, wankred woi muud asjad endale errawotta.

Rentnik saab ja kkk essi Pallo moisast welja toma 12 süld hallo puid; 20 süld haggo 9 kkkk mattast ta sana, korma aja teibid, 1 korma rodja, 1 korma rango puud, ja peab sellel mmm kik taita mis matsa sadar newwab.

Rentnikule saab kätte antud, 2 tullekahju pootsaki, 2 pangi. 1 wessi waat 1 kaiwopaak raud witsaga 12 süld hallopuid ja 20 koorma haggo, ja peab renduskku sedda tewwline haggaga anda Kui rendi aeg möda om...

Wido Jonasing   XXX