Protokoll
LeidandmedEAA.2628.1.10
Kaader32,33
Daatum23.05.1888
Protokolli number39
Protokolli teema3. Laenusuhted; 4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Wesilind Peakohtumees
Jaan Krohw Kohtumees
G. Tamberg Kirjutaja
Jürg Palmros Kohtumees

15nes Päriskohtupäew

Sigulast Mari Pihlakpuu 50 a w. kaebab, et tema wäimees Wenetoa Gustaw Pihlakpu teda oma juurest ära ajanud, tema oleks hea meelega oma armsama tütre juures elamas; selleks on ta kõik oma waranduse oma wäimehe kätte uskunud, et wiimane teda surmani oma juures peab. Kolm aastat olla nemad ühes elanud ja kõik selle aja olla ta wenetoal koha tööd teinud. tuli ette kaewataw Wenetoa peremees Gustaw Laurendt 39. a w. tema tunnistab: oma äia palwe ja soowi peale wõtsin ma teda oma naesega 3 aasta ette oma juure tema naesega seltsis elama ja nende weikene kraam jäi minu kätte; mullu talwel suri mu äi ära ja sellest ajast saadik nõudis ta naene üksi oma ette elama hakata. Tülitse igapäew mu tüdrukuga ja hakkas wiimaks ka minusse oma paha sõnadega puutuma, sellepärast andsin ma tema woli ja ütlesin, et ta oma kraami wõib kõik kätte saada ja omale teises kohas elu kohta muretseda. 

Tema olla oma äiale nelja aasta ette 20 Rbl. raha laenanud kui wiimane omale rätsepa õmbluse masina ostnud ja minewal talwel kulutanud ta oma äia matustega üle 10 Rbl. raha ära. Seda raha kokku 30 tahab ta tagasi. Oma kodu olla nemad matuste kuludega sel kombel juba leppinud, et Gustaw Laurendti naene Anna oma ema käest matukse kulude ette ligi 10 Rbl. ette mõnesugusid maja riistu omale wõtnud.

Otsus: mõlemate kokku leppimisel teeb kohus järgmise otsuse: Madli Pihlakpu on oma wäimehe juures 3 aastat koha tööd teinud, saab ta iga aasta eest 5 Rbl. Gustaw Laurendti käest omale palgaks, se raha 15 Rbl. saab masina juure laenatawast rahast, 20 rublast, mis weel tasumata on, tagasi maksetud; (arwatud) jääb weel Gustaw L. oma ämma käest 5 Rbl pärida. 

Mõlemate paremaks arwamise järele wõtab G. Laurendt oma ämma käest ühe lehma ja lamba 30 Rbl. al seiswa hinna eest enesele ja maksab, et tal oma ämma käest 5 Rbl. enne pärida on, weel 25 Rbl. raha nimetud loomade juure. 

Kõik muu teine kraam, mis Madli Pihlakpu'l oma wäimehe käest pärida on, peab ta tagasi saama, sellega on nende asi lõpetud. 

25 Rbl. kohtusse maksetud 21 Jan. 1891 a.