Protokoll
LeidandmedEAA.2628.1.10
Kaader31,32
Daatum16.05.1888
Protokolli number37
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Wesilind Peakohtumees
Jaan Krohw Kohtumees
G. Tamberg Kirjutaja
Jürg Palmroos Kohtumees

14nes Päriskohtupäew

Kolgahaablast Korstna Mart Parkase naene Triin 39 a.w. kaebab, et sealt samast Mustoja Jagup Huutmann Lihawõte wiimasel pühal küla wahel temale kaks korda kepiga pähe löönud, sellepärast, et ta Huutmanni härga, mis lehmi taha ajanud, ühe korra kiwiga wisanud ja ära tõrjunud.

Tuli ette kaewataw Jagup Huutman 37 a.w. ja tunnistab: Triinu Parkas wiskas mu harja kiwiga rumalaks, nõnda et härg praegu kodu ümber käib, ma hakkasin temaga käratsema (taplewa) kuida sa mu härga kiwiga tohid wisata, siis lõi Triinu Parkas mind witsaga ja ma lõin teda wastu

Tunnistajaks tuli ette Klaukse Jagupi tütar Maria Birk 19.a. wana. Tema tunnistab: ma olin oma põllul loomadega, siis waidlesid Triinu Parkas ja Mustoja Jagup tänawas, Jagupi wits wälkus Triinu poole ja wiimane hakkas kisendama, kuid sa teise mehe naest tohid lüüa. 

Kohtuwanem Jürg Palmros 46 a.w. tunnistab, et Triinu parkas temale sel samal pääwal kodu näidanud oma pead kus löömisest muhu ülewal olnud. Tallitaja abimees Jaan Parkas tunnistab nõndasamuti. 

Otsus: Jagup Huutmani kaebtus, et Triinu parkas tema härja on rumalaks wisanud, saab tühjaks jutuks peetud.

Oma ja ka tunnistajate tõenduse järel, et ta Triinu Parkast on löönud et wiimasel muhud pähe tõusid, maksab tema Parkasele 2 Rbl löömise ette ja 1 /üks/ Rbl. walla laekasse trahwiks; se kolm rubla peab järgmisel kohtu pääwal seie wälja maksetud saama. 

3 Rbl maksetud 23 Jan 1889 a.