Protokoll
LeidandmedEAA.2607.1.5
Kaader16,17
Daatum19.08.1891
Protokolli number
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Willenthal Peakohtumees
Karl Allison Kohtumees
Adam Jis Kohtumees
Joh. Freibach Kohtumees
Woldemar Matzar Kirjutaja

Pirsalu kogukonna kohtu koosolekust, mis

Augusti 19 kuu päewal 1891 aastal ärapeetud.

Jaan Tomani asjas 1891 aastast No.

Kohtu koosolek sai selles asjas awatud kell 2.

Juures oliwad:

Kohtu wanem Jaan Willenthal

Kõrwamehed: Joh. Freibach, Karl Allison, Adam Jis

Kirjutaja: Woldemar Matzar

Kohtuse ilmus Jaan Tomann ja

Asi sai ettekannetud: Jaan Tomann nõudmine Pridik Onemari wasta, palga parast mille juures J. Tomann wäjaräkis:

20mal Augustil kauples Pridik Onemar mind enesel suipeale tööle ja lubas minule 35 rubla raha ja 1 paar pastleid. Mino tenimise aeg pidi kestma kuni Mardipaewani 1891 a. Se tüli meie wahel algas nenda, et perremees mino heina niduga mitte rahul ei olnud. Se koppel kus mina niitsin oli wäga muttidest üles aetud ja selleparrast oli se too ka karrune. Peale selle ei ole mina tema käest wimasel aja ka mitte õiget moodi süüa sanud. Mitto päewa läks mööda kui mina jälle kord leiba sain. Et tema mino tööga mitte rahul ei olnud siis ajas tema mind arra 5mal Augustil 1891 a. nüüd nõuan mina tema käest et mino kahju tasutud saaks jargmiselt: 1) et peremees mind kuni sugiseni oma tööle wõttad nenda kui meie kaup oli ehk minule 35 rubla 50 kop seda kaubeldud palka ära tasub.

Jaan Tomann XXX

Astus ette Pridik Onemar ja räkis wälja: Jaan Tomani keda mina kui suilise enesele kauplesin ei pea mina mitte enam oma juures sest et tema oma töö mitte korralikult pole täitnud ja luban temale 12 rubla 75 kop maksta selle töö eest mis tema minule on teinud. Ülepea on tema aias tood wäga sandiste teinud ja seda ei tee mina mitte et teda tagasiwottan.

Pridik Onemar [allkiri]

Pridik Onemar [allkiri]

Kogukonna kohtu poolt sai nendele lepitust pakkutud mis nemad mitte wasto ei wõtnud sellepeale kuulutas kohus tagasi tulles järgmise otsuse:

Pridik Onemar maksab Jaan Tomanil 13 rubla 38 kop. 2 nädala aja sees walja.

2) Jaan Pooman nõudmise sisse annud oli. Pridik Onemari wasto tenistuse kauba poolte suusonaliste seletuste arakuuldes kus aga awalikuks tuli et Jaan Toomani oma igauhel tuttawad ja kohaliko töönsa mitte pole täitnud mis tema kauba tegemise juures oma peale oli wõtnud, üteldes et tema koik tööd mis aga majapidamise juures ette tuleb waga heaste oskab ja ennast pealegi teiste kohtade peal ütles tenistuses olewad olnud, aga oma töötegemiste headuse ule mingid tunnistust ette ei toonud seal juures ise aga tõendas et tema siis kui teda oli kastud seatud tükki tööd teha, ühe nädali jooksul oli 8 wakkamad heinaniitnud, kus tema ometi pidi sellesamma aja sees 18 w. niitma, et