Protokoll
LeidandmedEAA.2542.2.10
Kaader10,11
Daatum12.05.1883
Protokolli number2
Protokolli teema5. Kahjutasu; 8. Varavastased kuriteod
Märkused

Kaader 11, tähendused lahtris märkused:

"Hanerihtri kohtu poolt kohtuotsus tühjaks mõistetud"

"Jüri Angel maksis oma trahwi ja pääwad 5 Rubl 16 Juunil ära Kustaw Roos maksis 4 Augustil oma trahwi 5 Rubl ja paawad 1 Rubl 75 kop. ära." 

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Nerot Peakohtumees
Tõnu Kirnman Kohtumees
Jaan Ninepu Kohtumees

Olid Kukewere kogukonna kohtu liikmed koos kohut pidamas ja sai se asi edasi seletud mis 21. Aprill No 1. pooleli jäi. Tunnistus mehed olid tulnud. 

Arupere sulane Hans Weeberg tunnistas:"Kustaw Roos wõttis kella pealt ära, Jüri kutsus tema sinna juure, tema küsis Männi käest:"Kust sa selle kella ostsid? Ta wastas: "Ma olin Arawetel, kui ma juba selle kella ostsin." Teist kord küsis Roos:"Kelle käest sa selle kella ostsid?" Mänd wastas:"Paidest." Kolmas kord, kelle käest sa kella ostsid. Mänd wastas: Inimese käest, mis sull sellega asja, ega se sinu kell ei ole, sellepeale wõttis ta kella pealt ära ja läksid ära; posti pois läks selle peale ka ära. Palju inimesi oli seal juures aga muud ligemale ei olnud kui Jäneda mees Jaagup Kirnman."

Jäneda mees Jaagup Kirnman tunnistas:" Kella pealt ära wõtmist ma ei näinud aga kell oli juba nende käes ja waatasid et sell kõra enne sees olnud. Roos ütles Männi wastu: Miks sa nii mitmed moodi räägid, korra ütled sa Arawetelt oled ostnud ja siis jälle Jäneda kutsari käest." Mänd ütles: "Mis sa waletad, kas ma seda wiisi ütlesin, ma ütlesin, siis ma ostsin juba selle kella kui ma Arawetele postipoisina läksin, Paidest ostsin, se on teine, weike kirjadega kell, mis ma Jäneda kutsari käest ostsin ja praegu Pirtsu Hermani käe pulmas on."

Jüri Angel ütles, kui kohus küsis kas peremees wõttis kella pealt ära ehk tema: Peremees wõttis küll kellarihmad lahti, aga mina wõtsin kella pealt ära. 

Kohus ei leidnud kella juurest mingit selget märki et tal ene kõra sees olnud. Roos ei olnud tulnud, ehk ta kül minewal kohtu pääwal kindla käsu sai et ta sel pääwal pidi siin olema ja et ta kirjutaja wastu oma suuga ütelnud et ta Kukewere kogukonna kohtusse enam ei tule, sai kohtu otsus selle pärast walmis tehtud.

Kohus mõistis: Et Juhanson kella omaks ei tunnistanud jääb kell Männile aga Kustaw Roos maksab 5 rubla trahwi ja 1 Rubl 75 kop. pääwad, Jüri Angel 4 Rubl trahwi ja 1 Rubla pääwad. Summa 9 Rubla trahwi walla laekasse ja 2 Rubl. 75 kop postipoisi ja tunnistus mehe pääwad, et nad ilma miskisuguse selge märgita kella oma lubaga kõrtsi ees posti poisi pealt ära wõtsid. Se raha peab kahe nädala aegu maksetud saama

Kohtuwanem: Hans Nerot

Kõrwameged: Tõnu Kirnma, Jaan Ninepu

Kirjutaja allkiri