Protokoll
LeidandmedEAA.2642.1.1
Kaader73
Daatum20.02.1868
Protokolli number3.
Protokolli teema11. Vallamagas
Märkused

Wallawalitsussele

Eestima kubberneri herra käsko mööda saab se läbbi teada antud et kubberi herra ette pannemist möda, temmale üllemast se otsus on antud, et niuggused eestima koggokonnad kes 1867ma aasta waewalisse wilja sagi läbbi ende ello üllespiddamisse poolest wägga suure hädda sees on, - wöib rahha poolest laeno peale abbi saada tehtud, et ommale wilja ja peatoitust wöiwad osta.

Selle järrel on nüüd keige kihhelkonna kohto herradele kunni 15ma Märzikupäwani ette rajatud, - Eestima kubberneri herrale nimmel teada anda, - missuggused koggokonnad nende kihhelkondades wägga hädda sees on, kes ehk heddast laenopeale sadawast rahhast tahtnud abbi palluda, - ja kui suurt asja üks ni-suggune koggokond kibbetaste tarwitab, et ommad koggokonna liikmed kunni tullewa Leikuseni woib ülles piddada.

Se tarwitaw rahha ossa saab igga koggokonna wollimeeste koggust ärraarwatud ja wolli koggo Protokolli nöör-ramatusse ülles kirjutud saama.

Sellega ühtlasi on kihhelkonna herradele weel ette rajatud, - igga koggokonna-willi, koggol teada anda, et se Rigi seest poolt asjade toimetaja "Miniisteriumi" kohto poolest lubbatud rahha abbi teggeminne. mitte koggoniste üks "kingitus" ei sa ollema, waid üksnes "laenu peale", - mis jälle peab tastud saama, ja et walla Tallitajad nisugguse rahha wastowötmisse ülle seaduse järrel "kvitungid peawad andma, ja ka selle rahha taggasi-maksmisse eest wastama jäwad ... ja et selle pärrast iggas koggokonna Tallitaja üllewatamisse ja wastamisse al üks isse ärranis "Kontoramat" igga koggokonna liikme ülle, kes sest abbi teggemissest asja wöttikuks saanud, - peab saama peetud, sest et kui ehk mönninga surma läbbi wöi waesuse pärrast sedda wälja ei sa tassutud, - siis keik wald selle eest peab hea seisma, ja walla Tallitaja wiimaks nisuggused üksikude liikmedte ülle teiste peale - kes maksta jöuawad, - wöib seatust mööda ärra jaggada.