Protokoll
LeidandmedEAA.3528.1.5
Kaader2,3
Daatum08.10.1871
Protokolli number140
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Pedo Kiisler Peakohtumees
Peter Sarv Kohtumees
Juhan Kubbo Kohtumees

Tulli ette Michel Mõttus ning kaebas siin kohto ees, et temma perremees Andres Saks teda tenistusest lahti vissanud ilma süita, ja temmal selle läbbi paljo kahjo teinud, ning selle ülle kohto selletust ja otsust pallub ning seaduslikko kahjo tassumist nõuab:

Andres Saks vastas selle kaebtuse peale, et temma suggugi Michel Mõttust omma tenistusest lahti ei ollevad lasknud, - temma olla isse tenistusest mahha jättnud, selle moduga, et kui temma (A. Saks) ühel ommikul ollevad M. Mõttust ao aial töhhu aiama läinud, olla tema (M. Mõttus) tal vasto üttelnud, et temma ösi mõisa töhhu ei minnevad ja ollevad ka enne töhhu tulnud kui päev jubba ülles olnud tõusnud ja temma (A. Saks) käest tööd küssinud, siis ollevad temma vasto üttelnud, et sa tänna nenda hilja töhhu ollid tulnud, võid sa se päev puhhata ja ommen varre, töhhu tulla, agga M. Mõttus ei ollevad ennast ena tänna päivani töö jure näidanud ja temma (A. Saks) selle tenistuse mahhajätmise läbbi paljo kahjo sanud ning selle ülle omma kahjo samist seaduse järrele M. Mõttus käest nõuab:

M. Mõttus vastas selle peale, et A. Saks tedda agga tenistusest ärra aianud ja sedda Jaan Kaup ning Hans Rõõm kuulnud, teisel päeval töhhu kutsumist ei ollevad A. S. nimetanud. Jaan Kaup ette kutsutud ja tunnisats siin, et temma sest tenistusest ärra aiamisest middagi ei ollevad kuulnud, sedda agga kül näinud ja kuulnud, kui A. Saks M. Mõttust aial ülles aiama läinud ja M. Mõttus mitte ei olle töhhu tulnud, enne kui valge suur olnud ja siis A. Saks käest tööd küssinud. A. Saks ollevad agga vastanud "nüüd on vägga hilja, tänna void sa puhhata."

Sai mõistetud: tunnistaja Hans Rõõm ja kohto käiad teiseks kohto aias ette tellida.