Protokoll
LeidandmedEAA.2642.1.1
Kaader70
Daatum08.10.1882
Protokolli number11.
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jüri Paumann Peakohtumees
Jüri Pootsmann Kohtumees
Mart Schönbork Kohtumees
Fr. Lepp Kirjutaja

Kaebas kohtu ees Wardi walla Sippa küla tüdruk Leenu Mölder, et tema olla peksa saanud, Haiba walla mehe Rahkema Hans Milleri käest. Hans Miller ajanud omad herjad ja hobuse ööseks tema kartohwli aeda. (sest Hans Milleri käe on üks weikene koht Wardi maa peal tema olla seal tööl olnud). see olnud 23mal Septemb. õhtu kell kaheksa aegas, Leenu Mölder keelanud, et aia need herjad ja hobune seest wälja, kui saa mitte ei aja siis tulen mina ja annan sulle roobiga; Hans Miller ütelnud temale wastu: kui teised ei ole sulle annud mitte, siis tahan mina sulle tulise kuratil üks tuline kere täis anda. Leenu läinud selle peale neid loomi seest wälja ajama ja hahju roop olnud tema käes, Hans ei ole lasknud loomi ajada mitte siis hakanud Leenu Hansu roobiga lööma aga Hans hakanud roobi otsa kinni ja ise wõtnud kohe hobuse wäljad, mis temal käes olnud, kus ka raud suulised külges olnud ja hakanud Leenud peksma, nõnda et Leenu kukunud maha ja siis peksnud teda pikali maas.

Sai Hans Miller kohtu ette kutsutud, ja tema käest nende sisse kaebatud asjade pärast küsitud: mis juba ülewal nimetud on, kas see tõsi on? mis Leenu Mölder on kaebanud, tema tunnistas ka, et  tema olla herjad senna ajanud ja olla ise juures olnud, Leenu tulnud ahju roobiga neid wälja ajama tema ei ole lasknud, mitte, siis olla Leenu teda roobiga löönud ja tema hakanud roobi otsa kinni, siis löönud Leenut kolm korda hobuse wäljastega ja maha ei ole teda löönud mitte.

Leenu Mölder tulnud siis kohe Suurekiwi Tõnu Treimanni juure, palunud teda senna Tõnu tulnud siis senna ja ajanud need nimetud loomad wälja, ja ütelnud: kui sa tahad öö maja pidada, siis seu omad looma õue wankri peale kinni. Tõnu Treimann tunnistas ka kohtu ees, et kõik nõnda oli olnud, kuidas Leenu siin rääkis. Leenu käsi oli nüüd weel künar nukist saadik üsna sinine ja weel muud haawad olid näha. Kohus käskis neid ka ise kuidagi wiisi lepida, aga Leenu Mölder tahtis 10 rubla selle ette saada, aga kohus ei wõinud rohkem mõista mitte kui 5 rbla. Hans Milleril sai 2 rubla trahwi mõistetud walla laekasse. Nemad lepisid wiimaks sellega et Hans Miller maksab Leenu Mölderil 7 rubla ja Leenu olli sellega rahul

Alla kirjutud

Kohto wanem: Jüri Baumann

abimees I Jüri Pootsmann

II Mart Schönbork

Kirjutaja: Fr. Lepp [allkiri]

Hans Miller maksis kohe 2 rubla walla laeka ja Leenule 7 rubla.