Protokoll
LeidandmedEAA.2628.1.10
Kaader16
Daatum11.01.1888
Protokolli number1
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Jürgens Peakohtumees
J. Krohw Kohtumees
J. Kingsep Kohtumees
G. Tamberg Kirjutaja

Sigulast Hallikaniidi Käsper Krusenberg 31 a.w. nõuuti pearaha wõla pärast kohtu ette kellel wõla kirjas pearaha 5 Rbl. 60 kop. seisab.

tema tunnistab, et tema käest isa pearaha üks kord 5 Rbl. 60 kop. olla ära wõetud; tema wend Hants on oma isa toitjaks Kroonu poolt jäetud, siis oleks ka wiiamse õigus olnud isa pearaha wõlga ära maksta. 

Nüid tahab tema (Käsper) oma wenna Hansuga järgmise seletuse teha. Kui Hants Krusenberg, kes Kroonu poolt wanemate toitjaks on jäetud, nüüd oma ema enese juure toita wõtab ja surmani teda peab, siis tahab Käsper oma pearaha wõla ära maksta ise.

Tulid ette Hants Krusenberg, Kahalas moonameheks 37 a.w. ja tema ema Ann 67 a.w. kohus küsib ema Anne käest, kelle juures tema ennemast tahab olla, ema Ann soovib ennemine oma noorema poja Käspri juure elama jääda; siis lepiwad mõlemad wennad sel kombel kokku, et Hants oma wenna pearaha wõla 5 Rbl. 60 kop. ära maksab ja Käsper oma ema surmani enese juures peab ega nõua Hansu käest omale ühtegi abi ema toitmiseks.