Protokoll
LeidandmedEAA.2628.1.10
Kaader13,14
Daatum14.12.1887
Protokolli number149
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 3. Laenusuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Jürgens Peakohtumees
J. Laurendt Kohtumees
H. Odenberg Kohtumees
G. Tamberg Kirjutaja

Tapurlast Nätsu Juhan /surnud/ ja poeg Mart Eskeni wõla pärast nõuuti kohtu ette kahwi hra. Kaljase kipper Maunus Idawain 29 a.w. Mart Esken tunnistab, et M. Idawain'ile temale 10  Rbl. ja tema isa Juhanile 3 Rbl. wõlga maksmata on. Maunus Idawain tunnistab seda õigeks, et temal Matsule 13 Rbl. raha wõlgu on, aga annab oma poolt pärimised, mis temal Matsult saada on, ülesse. Temal Idawain'ile olla Matsu ja Mäe Hindrek Nelkbergi jahi krootseli tööraha 14ne pääwa eest a'60 kop. = 8 Rbl. 40 kop. saada, peale selle müünud tema selle jahi peale ühe kompassi mis 4 Rbl. maksnud, summa 12 Rbl. 40 kop. Idawain nõuab, et se raha, mis temal töö ja kompassi eest saada, kohe Mart Eskeni kätte tema wõla tasumiseks saaks, maksab weel kohtusse 60 kop. raha juure, nõnda saada tema wõlg, summa 13 Rbl. sellega tasutud.

M. Idawain seletab, et tema krootseili tegemise ajal ühe nädala Matsul ja teise nädala Mäel on söönud, arwab ka, et tema palk (tööraha) pooleks, s.o. 4 Rbl. 20 kop. kummaggist perest maksetud peab saama. 

Otsus: Maunus Idawaini wõlg 13 Rbl. saab sellega täna ära seletud, et tema tööraha maksetud saab, ise ka wõlgnewa raha 60 kop. juure maksab; siis jääb Mart ja Johannes Eskeni wõlg 12 Rbl 40 kop. jahi jauufiose ja jahi wahe tegemise ajal pärib Mart Esken selle raha jahist wälja, millest Hindrek Nelkberg poole raha s.o. 4 Rbl 20. kop. ära maksab. jahi kompassi maksab Gustaw Nelkberg Mart Eskeniga pooleks ja lepiwad sellega isekeskis kokku sest praegu on se kompass nende jahi peal pruugitaw.