Protokoll
LeidandmedEAA.3543.1.31
Kaader91
Daatum04.03.1888
Protokolli number25
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Koik Peakohtumees
Dawid Jurison Kohtumees
Jaan Tarinoff Kohtumees

Juri Siimonlatzer kaebas, tema on 6 Januari kirriku kõrtsist kodu läinud, ja on Tonno Talu lauda juures temal neli meest wastu tulnud, Hans Siimonlatzer Michel Siimonlatzer, Johan Michelis Jaak Rimann neil on teibad kaes olnud, ja on teda seal peksnud, ta nõuab se peksu eest 300 Rbl wallu raha.

Tulnud olli Hans Siimonlatzer, Michel Siimonlatzer ja Johan Michelis. Uksi Jaak Riimann wabandamata wälja jaenud. Needsamad wastasid kaebuse peale nimelt Hans Siimonlatzer nimetud õhtul on keegi temal teibaga Seina pihta loonud, ja üttelnud kui sa walja ei tulle siis pead sa tunni aja perast tuhk olema ta on walja läinud, ja näinud et kaebaja ärajooksnud teiba selga wõtnud ning üttelnud, kes mino ligi tuleb löön maha ja peksmist ei ole nende wahel mitte olnud.

Michel Siimonlatzer seletas tema on Jaak Riimanniga küla poolt tulnud kus ta appi karjumist kuulnud, ja kui ta juure saanud, on ta näinud, et Juri Siimonlatzer on karjunud ja ahwartanud koik maha lüja ja majad ärapoletada.

Johan Michelis seletas; Jurri ja Hans Siimonlatzer on Kirriku kõrtsis kiskunud, kus tema neid lahutanud, sealt on ta ära läinud ja kui kodu mina tahtnud on ta karjumist kuulnud, kui ta juure saanud, on ta näinud et Juri Siimonlatzer on ahwartanud, keiki maha lüla ja majad ära põletada.

Sepeale wastas Jüri Siimonlatzer, tunnistus on Tõnnis Kees, Ann Ramjalg, Tio Ramjalg, Kai Suurkuusk, kes keik seda peksu pealt näinud.

Et tunnistused tulnud ei olnud, siis sai üksi Wallawanem ülekuuladatu.