Protokoll
LeidandmedEAA.2646.1.14
Kaader33
Daatum26.07.1868
Protokolli number29
Protokolli teema2. Varalised tehingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Maddis Ausing Peakohtumees
Mihkel Wadderik Kohtumees
Juhhan Krekman Kohtumees
Joh. Reinh. Reisberg Kirjutaja

Gustaw Runstük Saue kogg. liige andis kaebtust ühhe kirja läbbi sisse.

"Temma ostnud nädd. enne Jani päwa Keila murseppa Kustas Seileri kaest ühhe wankre 40 rubl. eest, maksnud 10 rubl. käe rahha kätte, Jani päwa järrel piddand ta wankre kätte sama. Agga Jani päwal saand ta teatust et Kustas Seiler sedda wankert ei tahha müia. Siis saatnud ta üks nädd. pärrast Jani päwa ühhe mehhe seddeliga Kustas Seileri jure, sedda rahha ärra toma, agga sanud wastusseks et rahha on jubba taggasi sadetud.

Gustav Runstük ei olle sedda rahha mitte kätte sanud. Temma on weel otnud ja teatust saatnud, agga ial ei olle ta selle ülle otsust sanud, mis pärrast ta sedda rahha taggasi ei sa. Sellepärrast annab ta sedda asja seia kohto jarrel kulamisse alla et ta omma rahha (10 rubl) kätte saaks, sest temma ei wöi sedda mu käest pärrida kui Kustas Seileri käest.

Kustas Seiler Keila mees astus kohto ette. Kohto wannem küssis temmalt kas Gustav Runstük on üht meest seddeliga temma jure saatnud, sedda käerahha mis ta annud, taggasi sama, andis ta wastusseks: se mees on kül temma jures käinud agga se rahha olnud jubba Runstüki aia Buschiga ärra sadetud.

Möistminne: Kustas Seiler peab need 10 rubl. Buschi kaest taggasi pärrima ja Runstüki kätte andma, ehk kui Runstük 30 rubl. ja need lubbatud puud sinule körwa annab, saab ta sedda wankert.