Protokoll
LeidandmedEAA.2628.1.10
Kaader8,9
Daatum16.11.1887
Protokolli number141
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Jürgens Peakohtumees
J. Laurendt Kohtumees
H. Odenberg Kohtumees
G. Tamberg Kirjutaja

29sas Päriskohtupäev

141. Keiserliku Kuusalu kihelkonna kohtu härra kirja N 109. peale, sest 30mast Juli k. päävalt nõuuti kohtu ette Kosu külast Raja kohaperemees Juhan Kiusberg 56. a. w. kes Gustaw Rebasega, keda tema oma juure Kiuwallast wanuses abiks ja töötegiaks on wõtnud, koolu tülis elab ja koha maad /põllud ja heinamaa/ nüid Rebase käest ära tahab wõtta, mis ta kord wiimase kätte on annud. 

Tuli ette Gustaw Rebane 29. a.w. ja kohus soowib neile Kiusbergiga kokku leppimist, esiteks sel kombel, et Raja koha põllud ja heinamaad pooleks kummagi kätte saavad mõedutud ja Gustaw Rebane Juhan Kiusbergi tööd aitab korda teha, sest wiimane oma wigase käega ei ole mitte enam töötegin, selle otsusega on G Rebane rahul ja lubab Juhan Kiusbergile aidata, nagu ennegi, kõik põlllu ja heinatööd korda teha. 

Selle otsusega ei ole Juhan Kiusberg mitte rahul. Teiseks paneb kogukonna kohus neile ette, et Juhan Kiusberg ja Gustaw Rebane täieste kokku leppiwad sel kombel, et mõlemad ühte elama jääwad, ühte toitu sööwad ja teineteisele elamise abiks on, nagu nemad esiteks peale hakkasid; Ka sellega on Gustaw Rebane täiesti rahul aga Juhan Kiusberg lepib sellega esite kohtu ees kül kokku, kuid wiimaks nõuab ikka seda, et peremehe õigus tema kätte jääb ja Rebane tema juures kui sulane wõib olla, ehk omas tuas /majas/ küll elada, aga mitte nende maadega tegemist ei ole. 

Otsus: Kogukonna kohus teeb sel kombel Gustaw Rebase ja Juhan Kiusbergi wahel otsuse, et esimene Raja koha peale peremeheks jääb, sest esimese kokku leppimise järel on tema Raja koha peale uued majad, elu tuba, aida ja lauda ehitanud, teiseks söödist uut põldu ülesse kündnud ja heinamaad puhastanud ja heinamaale heinalaud peale teinud, sellega kõik kohalised hooned ehitanud.

Teiseks ei wõi Juhan Kiusberg oma wanuse ja wigase terwise pärast ka mitte töötegia ega koha pidaja olla, sest selle koha peal peab ikka üks mees olema, kes seda üles peab ja Gustaw Rebane ei ole siit saadik mitte walla wastu eksinud, waid on kõik oma käsud täitnud, sellepärast wõib tema Raja koha pidajaks jääda, aga peab Juhan Kiusbergile poolteist aasta rendi tagasi maksma, mis wiimane  Kolga mõisale omast käest on ära maksnud ja peab Juhan Kiusbergi enese juures surmani pidama ja kodu rahu sees püidma elada. 

37 Rbl

10 Rbl makstud 14 Detsembr 1887 a.

5 Rbl 29 Webr 88 a.

22 Rubla sai makstud 11ndal Mail 1889 a.