Protokoll
LeidandmedEAA.3671.1.5
Kaader13,14
Daatum05.06.1848
Protokolli number54
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Moks Kohtumees
Ain Erg Kohtumees
Jaan Laisk Kohtumees

Jaan Kask kaiwab et temma kesmesse pühha öhto Peedi ja Kippi maa peal öitsel käinud, on siis Jakobi Jaan temma ette astunud ja küssinud, kuida sinna juttustanud et minna pean tullewa kewwade niisamma hauan maggamad kui teine Jaan, kelle peale temma wastanud et temma sest keddagist ei tea, siis on keik niisamma jäänud. Taggaselja on ta kuulnud kui Wannausso Petre Johan üttelnud poisid wöttame tedda, temma annab teistel, siis anname ka temmale, kes ja kui paljo tedda löödut ei tea temma, Jaan Liiw on temmale silma löönud ja on Johann Päts tunnistaja kes tedda käsknud sealt ärra tulla. Nii on selsammal öhtul Peedi Mats temma wiol Pirmasto Körtsin katke loonud.

Tunnistajaks on: Jaan Pill, Mats Päts, Mats Urt, Johan Päts ja Jaak Misk.

Peedi Mats ütlep oige ollewa et temma wiolit katke löönud, ta on agga wagga joobnud olnud ja lubbab wiolit ärra maksta.

Jaan Pill: Kilter Jaan Kask on temmale rääkinud, et Süpsi Jaan lasnud Jakobi Peter ärra noida selle pärrast et Peter rahha warrastanud ja on temma Peter wannal Matsil sedda könnelnud kui Mats akkand pärrima tulnud Kiltre Jaan Süpsi Jaani juurde ja üttelnud ärra pahhanda et mitte sinna waid Wannausso wanna Peter mulle rääkis. Peale selle on Johan Pill Kiltre peale tulnud ja üttelnud sinna astusid minno jalla peale, Jaan Kask siis küskind kas sa tohhid minnole sinna üttelda, siis Johan tomband Jaani mahha ja lönud russikaga perse ning öikand poisid tooge wemlad. Jaan Liiw on agga Jaani Kassele russikaga silma löönud mitto korda polle ta näinud. Wiina on nemmad keik saanud olnud ja on Koordi Körtsist 12 toopi wiina toodud.

Jaan Liiw: ätleb et Jaan Kask on Jaani Pätsi wasto ahwardanut et temmast ei pea tullewa Kewwade muud järrele ollema kui agga paljas tuhk, sellepärrast on temma tedda kaks korda kämlega löönud. 

Johan Päts: temma polle tülli näinud on kül kuulnud kui nemmad tüllitsenud ei olle temma agga tähhele pannud, Kui päew jubba üllewal olnud on Jaan maas istunud ja Kübbar temma körwal maas olnud on temma siis tedda ülles tomband ja käsknud Koddo tulla. Jaan on joobnud olnud.

Mats Päts: temma Jaani käest küssind kuida temma sedda jutto aeanud et Supsi Jaan lasknud Jakobi Petert ärra noida, on nende jut agga rahhole jäänud. Wannausso Johan on tedda mahha tomband ja russikaga perse löönud.

Jaak Misk: temma polle muud näinud kui ta sinna tulnud on Kilter Jaan maas istonud ja on Jaan Liiw temma ees seisnud on temma siis Kiltre Jaani kaest küssinud mis teie teiste jalge al maas istute, on siis temma wend Jaan ta wööst kinni wötnud tedda taggasi tomband tulle sa siit ärra nemmad ollid tüllis ärra puttu sinna mitte sinna.

Mats Urt: päew suuren körgen olnud kui temma sinna tulnud ja on Kilter joobnud maas olnud, temma siis kutsund tedda sealt ärra ja on teised üttelnud Jaan sai peksa kes sedda agga üttelnud polle ta tähhele pannud.

Johan Pill: ütleb Jaan tedda lükkanud, ja selle peale on ta tedda mahha tomband ja russikaga kolm korda perse peale löönud ja käsnud poisid wemlad  tua.

Jaan Päts: ütlep Jaan Kask on temmal essimessel pühha öhtul rääkinud et tullewa Kewwadi peab Jakobi maia niisamma ollema kui tämma kewwadi.

Moisteti: Kui nemmad kiik joobnud olnud, ja Jaan Liiw sedda tunnistussega ei sa töeks teha ja et Jaan Kask ähwartanud et temmast tullewa muud kui tuhk peab järrele jääma, waid selle tunnistusse järrele mis temma toonud Jaan Kask keddagid kurja on üttelnud, ei woi Jaani Kassel süüdi arwata, peab agga Jaan Liiw ja Johan Pill löömisse eest essimenne 25 hoppi, ja teine 15 hoopi keppi saama. On siis agga Jaani Liiwil teise kohto pääwal lubba weel parremat tunnistust tua, niisamma on öitselistest liiga wiina joomisse pärrast töörleda ja Peedi Matsil lubba anda et ta wioli pärrast issi Leppitust teeb.

Johan Moks +++

Pea kohtomees