Protokoll
LeidandmedEAA.1110.1.8
Kaader164
Daatum14.08.1880
Protokolli number502
Protokolli teema5. Kahjutasu
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Aron Krimm Peakohtumees
Maddis Erm Kohtumees
Jaan Piiri Kohtumees

Allatskiwwi metsawallitseja Gross kaebab Kokkora walla perremehhe Karel Narits peale, se olla 16. wakka maad Allatskiwwi moisa heina maad tehha wõtnud, agga toonud tähhe taggasi, nõuab sellepärrast kahjutassumist 90. rubla.

Karel Narits kostab kaebduse peale , et temma olla tähhe kül wõtnud, metsawallitseja Gross luggenud ka need tingimised ette, mis põhjusel Allatskiwwi mõisa heinamaad ärraannab ja 2. näddalad hiljem tahtnud temma heinamaad kül tehha hakkata, agga polle ennam heinamaad olnud anda. Metsawallitseja Gross wõtnud ennemalt tähhe temma kaest ärra ja lubbanud tedda niisamma riisuda, kui ühte Kawasto meest on riisunud, kelle wiimse ütlemise peale temmal tunnistust ei olla

Lõppuks ütleb Karl Narits, et temma toonud heinateggemise tähhe taggasi metsawallitseja kätte, ja tahtnud tingida, et kergemalt heinamaa tehha saaks. Metsawallitseja Gross polle agga wõtnud oddawamalt jätta, waid öölnud: "sa pead nenda teggema" agga ta kostnud ma nenda ei tee, waid ussun, et Allatskiwwi Baron sedda ei tahha"

Kohhus moistis:

Moisa on heinamaa ühhe teisele nendasamma tingimiste al ärraanda saanud kui Karel Narits ka olli wõtnud siis ei woi moisa kahjutassumist nõuda, agga Karel Narits saab 6. rublaga waesteladiko heaks trahwitud, selle eest et temma omma peale woetud kaubast on tagganenud. On peale selle Karel Narits metsawallitseja Grossi kohtu ees teotanud ööldes, et ta tahtis tedda riisuda mis auu riisumine on, siis saab temma selle eest 24. tunni wangistamise trahwiga koggukonna wangihoones trahwitud
/:Otsus kulutud sel 14. Augustil c. Tallorahwa seaduse  ramato §§ 772 ja 773 juhhatusel, ja oppuse kirjad wäljaantud :/ Karel Narits annab üllesse, et temma selle kinniollemise trahwiga rahhule on pallub agga aega kinniistumiseks 1. kuu aega. Peale selle kulutab temma kohhe, et temma muu otsusega rahhule ei olle, mis peale temmale kohhe appellatsioni kirri wäljaantud sai. Kohhus ei wõtta temma palwet kuulda ja panneb temma kohhe kinni.

A. Krimm [allkiri], pea
Maddis Erm, kohtumees
Jaan Piiri, "