Protokoll
LeidandmedEAA.3113.2.9
Kaader70
Daatum04.06.1885
Protokolli number142
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Rebane Kohtumees
Johan Pettai Kohtumees
Aadam Pääsoke Kohtumees

Jaan Michelson kaebas, et Michel Müller teda teotanud olla. Mihkel Müller nõudnud tema käest üht walsk magasi wõlga ja üht magasist warastatud kaera wilja.

See asi tulnud kohtu ülekuulamise alla, ja on kõige wiimaks Keiserliku Tartu Kreiskohus teda ilma süütaks leidnud ja wõlast lahti moistnud.

Tema tõstnud siis kaebdust Mihkel Mülleri wastu teotamise ja jala waewa ehk kohtu kulu nõudmise pärast, lepinud aga Müller'iga jälle ära, ja nenda et nende

wahel selle asja pärast enam ühtegi waeno ei pea olema. Nüüd olla Michel Müller teda uuesti teotanud. Minewal talwel Märzi kuul olla Michel Müller walla nõukogus

koos olekul ütelnud: "Sina olet waras. Kaarad om sinu käes, Kreiskohus on unrehti moistnud". Tõine kord on jälle Müller nõumeeste juures olles ütelnud:

Kaerad magada tema (Jaan Michelsoni) käes". Kolmas kord ütlenud Müller tema kohta:"Sina ei ole ükski walla asja tallitaja ja walla asja eest wastutaja.

Sinu söame taga on wargus." Tema tunnistada sellepärast oma leping tühjaks ja nõuda seduslikud trahwid.

Michel Müller ütles, et tema Jaan Michelsonit mitte teotanud ei olla. Ei kuidagi wiisil.

Jaan Michelson andis tunnistajaks, Peeter Juust, Juhan Rebane, kohtumees Jakub Kukrus, Johan Tammur, Jaan Margusson Kristo Holstein.

Otsus: Tunnistajad ette kutsuda.