Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.8
Kaader66,67
Daatum05.06.1876
Protokolli number6
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Wunder Peakohtumees
Jaan Perdig Kohtumees
Jaan Tori Kohtumees
J. Mennik Kirjutaja
Mart Wunder Vallavanem

Kaebas Prits Grant: et Külahansu peremees ei maksa mitte minu palka keik kätte. Mina olen 13 Aastad teda teeninud, ja iga aasta pidin palgaks 3 tündrit wilja se on, 1. tünder iga sugu saama. Kolme aasta palga siin esi otsa järgemööda keik kätte, aga nüüd on mul 16. tündrid. 3 tündrid rukkid. 6 tünd. Ohri. 7 tün. Kaeru saada. Ja riet on, 2 kaube, 3 kasugad 3 paari wiltseid püksa 7 pao. lühikeisi sukki 7 po. kindaid.

Külhansu peremees Juhan Tori, sai küsitud miks ta selle palga siis kinni peab ja mitte kätte ei maksa. Tema wastas: minul ei ole enam Prints Grantile enam maksta kui 2 tün. Rukkid 1. Kuub 1. Kasukas, muud olen temale keik kätte maksnud. Kuus aastad järgi mööda ostis Kaarel Berwik tema odrad ära ja kaerad andsin tema enese kätte iga aasta ja ta isi wiis kaerad linna. Ja ühe tündre Ohri müüs tema Mart Hermale linnasteks.

Selle peale wastas Prits Grant, sina waletad. Kaarel Berwik ostis aga ühe aasta wilja üksind ära 1. tün. Rukid 1. tün. Ohri ja need Ohrad mis ma Mart Hermale müüsin need olid mul kasu ma peal maas ja ei olnud mitte tündrit waid aga üks wak. Ja kaeru ei ole sa mulle ühte tera andnud.

Selle peale ütles jälle Juhan Tori, mullu aasta, maksin sulle ju ometagid kaera ära, ja seda tunnistas siis Prits kätte saanud olewad.

Nenda leidis kohus, et Prits Grant oma kaebtuse sees eksinud oli, üks tünd kaeru wäham saada on, kui peris.

Ja tallitaja olli ka Kaarel Perwiki käest järele küsinud, kui palu tema Pritsu wilja on ostnud. Kaarel Perwik wastanud: enam mitte kui ühe aasta wilja. 1. tun. Rukid 1. tun Ohri.

Nenda leidis siis jälle et Juhan Tori ka waletanud on, sest tema ütles, Kaarel Berwik olla kuus tündrid Ohri ostnud.

Kogukonna kohus sundis neid isi ära leppima. Aga naad ei leppinud mitte. Kogukonna kohus tegi otsust nenda et Prits Grant selle asja sees eksis et rohkem päris: see on 16. tün. wilja, ja pärast ometagid tunnis et ühe tünre kaeru kätte oli saanud, ja nend. 15. tün. saada on. See tunistab, et tema woib ehk selle pitka aja sees muist ka rohkem unustanud olla.

Ja Juhan Tori, et seda wallet kohtu ette waletas, et Kaarel Berwik 6 tünd. Ohri oli ostnud, kus Kaarle oma tunnistuse järele 1. tün. Ohri ostnud oli woib ka kül tõsi olla, et Juhan Toril nii palju maksta on, kui Prits Grant berib.

Et see asi kahelt poolt nenda segane on, siis peab se nenda olema: Juhan Tori maksab Prits Grant'le 10 tun. se on 3 tün. Rukkid 5. tün. Ohri 2 tün. Kaeru, 2. Kasukat. 1. Kuub. 2. paari wiltsid püksa 4 paari kindaid 4 paari sukki.

(Prits Grant ei olnud selle mõistusega mitte rahul waid nõudis Protokolli wälja. Sai wälja antud sel 8mal Jaani k.p.)