Protokoll
LeidandmedEAA.3607.1.2
Kaader58
Daatum08.07.1882
Protokolli number5
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaak Kukemilk Peakohtumees
Ado Pärk Kohtumees
Hans Kimel Kohtumees

R. Nurm andis Painaste mõisa walitsuse nimel üle kuulamiseks üllese, et Kulpre rentnik Jürri Schmidt olla oma kondrahist ülle astunud, selle tunistajad olla Peet Elp, Siim Markus ja Jaak Kütt.

Jüri Schmidt ütles, et tema ei olewad midagi säält müünud ega ei ole ka mõisa palkidest laudu saaginud 18 palki olla tema mõisa käest saanud, ja need olla keik lauda seinas, tema sulane Siim Markus (kes tunistaja on) olla küll ühhe kuhja heinu säält ärawiinud keda tema omale osta tahtnud, aga Siim ei olle temale müinud Jüri Schmidt palus, et Siim Markus mitte temale tunistajaks ei kõlba, sest tema wõtnud Siimu käest kewadi põllud ära ja sest saadik olla Siim tema wihamees.

Wanutud metsawaht Peet Elp tunnistas, et Siim Markus rääkinud temale ja Jaak Kütt olnud juures, et Jürri Schmidt olla hagu ja heinu müünud, ning mõisa palgidest omale laudu käsknud lõigata ja lõiganud.

Jääb nii kaua poolele, kuni Siim Markus siia saab tellitud, niisama ka Jaak Kütt.