Protokoll
LeidandmedEAA.3073.1.2
Kaader21,22
Daatum02.12.1886
Protokolli number13
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jüri Herm Peakohtumees
Jaan Marmor Kohtumees
Jüri Limberg Kohtumees
A. Wurmberg Kirjutaja

Sakku walla k.k. kohus palub auustud körgemad kohud, tähele panna, mis nende mölematte mööda läinud kohtu pääwal kohtumajas ette juhtus.

Need neli sissekaebtud meest Michkel, Kustas ja Jaan Künnap ja Ans Milkop olid esimesel kohtu pääwal ilmunud, aga mitte mis woiks nimetada targa ja selge aru sees. Nemad tungisid endit paberist oma tehtud sigaretid suus kooli tuppa, kust hädaste lapsed laubäwal pääwal kodu minna lasti ja wötsid enestele kooli ja kohtu tua ukse kohta ased. Iseenesest möista, et seal köik küsimised ja kostmised mölemad ära kuulda. Seda kuuldes ja nähes ütleb Koolmeister: palun teid mitte siin pöletada, sest se tuba on toeste enam wäärt, kui et igaüks sisse astu ja oma piipu tuleb pöletama. Selle peale algas kohus, kui kaks neist nimetud meestest ees olid käinud, siis töusis koolituas suur kisa. Kohtu ja kohtumehei araneedmine, kurja wandumine ja jalgega tampimine, et sarnast lugu mitte köigis kortsimajas ette ei juhtu. Lapsed, kes öhtu ettelugemisele jäänud olid kohkund ja äraehmatand nagu linno pojad nurka pugenud.

Teine kohtu pääw oli Teisipääw kellu üks. Sell pääwal said lapsed ka pärast löunad koolitud. Need nimetud mehed ilmuwad sellsammal kombel, aga ilma Kustas Künnapiga kooli tuppa ja otse kooli lauda istuma.

Seda nähes ütleb koolmeister teie nääte, et kool sees on, kuida wöite teie koolitundi segama tulla. Sealt töusid ülese ja läksid kiuslikku hirwitamisiga uksest wälja. Koolmeistre kojas hakkanud häbemattaste wanduma Kooli ja Koolmeistrid, Kohtu ja Kohtumehi ja wiimaks kohtumaja nurga kiwidega loopima. Seda kuuldes läks kohtuwanem wälja keelama, se oli aga ennast wälja hirwitada ja naerda laska. Pärast kaebduse asjade toimetuse sai Ans Milkop, keda kohtumehed tema heälest, seks köige suuremaks teotajaks ära tundsid sisse kutsutud ja

möistetud nende häbematte söna ja tegude eest, mis tema mölematte kohtupidamise aeal julgenud wälja lautada, üks rubla (1 Rbl.) raha trahwi ehk kakskümmend neli tundi puuris kinni istuda.

Sest möistmisest ei tahtnud tema teada saada ja pani suure julgusega wastu, aga siiski sai se wiimane möistmine mitme mehe abiga täidetud.

Ülemal nimetud kaebduse Protokoll sai wälja antud 6 mal Jöulu k.p. 1886 a.