Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.8
Kaader54,55
Daatum16.11.1874
Protokolli number19
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Otto Neufeldt Peakohtumees
Hans Terik Kohtumees
Prits Torri Kohtumees
Hans Arno Vallavanem
J. Mennik Kirjutaja

Esmaspääw sel 11mal sel kuul. Wõttis Tallitaja ja abbimees jälle poissi ette ja ussutas, ei pois ütle, siis on Tallitaja 2 witsa hopi annud agga magusaste, siis on pois lubbanud tunnistada, ja on tunnistanud, et temma on seda raha muist Kogematta Juhan Torri kät annud. Siis tulli Tallitaja ja abbimees kolimaiasse, seal tunnistas pois jälle kolme mehe ees, mis koolmeister ülles kirjutas. Selle peale wõttis Tallitaja poissi oma jure.

Tänasel päwal tunnistas jälle pois siin kohto ees, just need samad sanad mis tema koolimaias tunnistanud oli, nende sanadega nenda: "Ühhel päwal küsis Juhan Torri minu käest, kas Kegu Juhanil peaks raha olema, mina ütlesin ja tal on, siis ütles tema eks wõtta siis kui saad, ja mina wõtsin. Siis tuli Juhan ühel päwal ja küsis seal metsa äres aedas, wana keldre asemel, minu käest et ana nüüd muist raha mulle mul on tarwis, teine kord ma annan jälle selle tagasi, ja mina antsin keik selle raha tema kätte ja tema wõttis ühe alli kirju trähnilisse, sealt omale, ja muist andis mulle tagasi. Teine kord tuli Juhan jälle metsast, ja aia witsad olid käes, ja hüdis mind oma jure, ja küssis jälle minu käest, anna mulle weel raha, ma tahan nüüd linna minna, mul on tarwis kül ma teine kord an sulle kätte, siis antsin mina jälle Juhani kätte ühe punase paberi kus teese otsa peal üks rattas oli, ja ühe kolase paberi kus üks post otsa peal oli wahetasin issi kiriku al podis ära ostsin piibu ja saia, ja teise nissukese antsin emma kätte, ema küsis kust sa seda wõtsid, ja mina ütlesin et Kegu Juhan andis mulle.

Juhan Torri sai ette kutsutud ja küssitud kas tema teab sest rahast, aga ta wandus ni taggasi et tema ei tea koguni mitte sest rahast. Ja ema aias ka tagasi et tema ei olle ilmaski poisi käes raha näinud, ning pois ei olle tema kätte mitte raha annud. Ja pois ütlep su sisse mollemattele mina antsin teile molematele raha.

Teisipääw lähwad Hakenrichtre jure.

(Sai Tallina Mangerichte kohtusse selletada saadetud.)