Protokoll
LeidandmedEAA.3436.1.16
Kaader7,8,9
Daatum07.10.1892
Protokolli number4
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Ümberpanek vene keelest (kaadrid 4, 5, 6)

Ümberpanek. Kontraht mahatehtud Uue-Põltsamaa mõisa härra E. von Lilienfeld'i ja talupoja Juhann Watteri wahel.

1. Uue-Põltsamaa mõisa härra E. von Lilienfeld annab talupojale Juhan Watter'ile need mõisa maa piiris seiswad Wõhma kooli maade kohta rendi peale, seda -- kui tema aastal maamõetja Schutze on rajatud ja kaardi peale ülesse märgitud, ja kelle taaldri juures maamõetja kirjas on tähendatud 9 taaldrid 30 krossi.

2. Rendi aeg on üks aasta s. o 23 Aprillist 1892 kuni 23 Aprillini 1893.

3. Rentnikul peab maade wastu seda inwentari olema, mis talurahwa seaduses 1860 aastast kinnitatud on. Loomi peab tema nii palju pidama, et neljas osa põllumaadest -- võib saada.

4. Rentnik peab kätte antud maade piirid ja --täies ja heas korras pidama.

5. Rentnik peab kätte antud põllumaad 4 wäljas pidama ja nimelt järgmisel wiisil: 1) kesa, 2) rukkis, 3) -- wili ja 4) kartohvlid.

6. Sõnniku wäljad olgu hästi haritud, rammutud ja hea seemnega külwatud; eesseiswa aasta -- suwe wilja  wäljad peawad aeglaste sügise küntud saama.

7. Rentik peab tulekahju sündimise wastu kangeste hoolt kandma.  1 pootshaak, 2 ämbrid olgu alati heas korras käepärast, et kui tulekahju peaks sündima, neid kohe tarwitada wõiks.

8. Rentnik peab kõik maksud ja orjused kandma, mis talurahwa seaduse järele 1869 aastast koha küllest ja tema suuruse järele päritud wõib saada.

9. Rentnik maksab aastas renti 130 rbl. /sada kolmkümmend rubla/ ja peab tema selle summa 2 Webruaril iga aasta eesseiswa aasta ette sissemaksma.

10. Wargus ja warguse salgamine annab mõisnik-- õigust, seda kontrakti kohe tühjaks tunnistada. Rentnik wastutab ka kõige oma pere eest.

11. Et rentniku poolt kõik saaks kindlaste peetud, mis tema kontrahtis on lubatud, selle eest wastutab tema kõige oma warandusega.

12. Küttimise tarwis wõib rentnik oma heinamaade pealt -- moodi korjata ja nimelt pajud ja hallid lepad ja soost turbaid lõikama, kus mõisa walitsus seda ettetahendab.

13. Elu-kohaks saab rentnik see tuba, mis seni ajani tema eelkäija käes oli.

14. Loomade söötmise kohaks jääb temale kätte näidatud karjamaa.

15. Mõisa härral jäeb see õigus, kus tarwilik arwav olema iga aasta juuli kuu jooksul see rendi kontraht lahti kuulutada.

16. Olgu, heinu ega põhku ei tohi rentnik ei wäljalaenata ega äramüüja.

17. Tema mõisa härra teadmise ega tahtmise ei tohi rentnik oma talukohta ei terwelt ega jau kaupa mõne muu inimesele kätte anda.

18. Kui talukoht peaks teise kätteantud saama, on rentniku kohus 1sel webruaril enne talukoha äraandmist pool jagu elumajast ning muude hoonetest oma järeltulija kätteanda.

19. See sinane kontraht on kahes ühesugustes eksemplarides walmistatud ja mõlemale kontrahti tegijate pooltest allakirjutud saanud. G. von Lilienfeld. Juhhan Watter.

Eesistuja:

Kirjutaja: J. Tõnnis.