Protokoll
LeidandmedEAA.3084.1.2
Kaader27
Daatum12.06.1882
Protokolli number20
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Wiirun Peakohtumees
Toomas Rassohw Kohtumees
Mart Pauls Kohtumees
Kaarel Kaasik Kirjutaja

Hans Waldek kaebab, et Jaan Reihmann olla teda oma pewa tegemas Rasala Matsi tua juures müiri tegemise telingi pealt maha wiskand, selle pärast et ta olla hommiku hiljaks jäänud oma päewale tulema ja ei olla teda tööle wötnud, ta ütlend, eks mina akka kesk hommikust, siis saan söömawahet tehtud, ja läind telingi peale müiri tegema: kui Hans Waldek olla telingi pealt Jaan Reihmannilt maha wisatud siis olla weel kaks korda teda päha löönud rusikaga ja wiind tedda emale leppa põõsa juur ja murdnud pöösast leppa wemla, siis wõtnud ladwa otsast kinni ja tüik poolega löönud teda mittu korda. Jaan Kruus on selle riiu asja juures käemees.

Sai kohtu ette kutsutud Jaan Reihmann: kohtu küsimise peale tunnistas tema, et ta ei olla mitte Hans Waldeki kaks kord päha löönud ka lepa wemlaga peksnud, waid murdnud weikse leppa oksa pöösast ja siis sellega üks kord Hans Waldekile perse löönd ja madala müiri tegemise telingi pealt maha lükkand, sest et tema ei ole müiri moistnud teha ja ei olla ka mitte tema käsu peale isi telingi pealt maha läind. Kohtu küsimise peale tunnistas käemees Jaan Kruus, et Jaan Reihmann olla Hans Waldeki müiri telingi pealt maha wiskand ja pärast isi järel maha läind, tema ei olla siis mitte näind mittu korda ta teda on löönud, aga löönud teda olla, aga seda nägin mina et ta leppa murdis ja ladwa peose wötis ja teda enam ikka löi kui üks kord, aga seda mina ei lugend mitte mittu korda ta lõi.

Kohus pakus lepitust ja  kohtu kaiad Hans Waldek ja Jaan Reihmann lepisid selega ja Jaan Reihmann maksis leppituseks 1 rub. Hans Waldekile.

(Kohtu käiad said ära leppitud.)