Protokoll
LeidandmedEAA.3979.1.1
Kaader8,9
Daatum17.11.1884
Protokolli number21
Protokolli teema
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaakob Lokutar Peakohtumees
Mihkel Pärn Kohtumees

Jüri Reimer sai ete kutsutud ja ära upunud Nigulas Kloppi pärast ülekuulamise alla wõetud:

Jüri Reimer tunnistab, et nemad läinud Nigulas Kloppiga Oktobri kuu esimeste pääwade sees Maho sadamast lastiga merele; 28 tündrit kartohwlid, 400 pääd kapsaid ja üks siga oli jaalas. 

Ühe öö oliwad Suursaares. Teisel hommikul läksiwad merele, selle nõuuga et tahtsiwad Aabsaare maale saada, aga tuul pööris wastu ja pidiwad loowides edasi püüdma. Tema hoidis tüüri ja Klopp seadis purjesi. See oli umbes arwates, kella 8 ehk 9 ajal õhta, kui üks purje nöör katki läks ja Klopp seda parandama läks; selsamal silmapilgul lõi üks kõwa laine üle jaala nina. Selle pääle tema hüüdis: "Kas oled weel wenes?" Kui üttegi wastust ei olnud, hüüdis ta weel teist kord; kui aga sellegi pääle wastust ei olnud ja tuul lahtist purje ika wastu jaala peksis, siis sidus ta tüüri puu kinni ja läks ete otsa waatama, aga ei olnud Nigulast enam wenes; siis laskis ta suure purje maha ja keeras jaala ümber, et pidi weel senna kohta tagasi saama, aga tuul ei lasknud enam. Nenda pidi ta enam tuule woli andma ja sai ida poolt Aabsaarest mööda, Soome randa (Mustamaa - üks wäike saar, ranna ligi) wälja.

Sääl oli tema kaks pääwa paigal. Säält läks tema Uuna (üks sadama koht, ligi Wiiburi) kus ta kartohwlid, kapsad ja sea ära müüs.

Kartohwlitest 20mest Soome tündrist a` 2 rubl. 50 kop. - sai 50 Rubla, kapsastest 10 rubla ja seast 30 rubla. 

Ülepea: 90 rubla hõbedat.

Sellest kulus söögi raha kuue nädalaga 15 rubla, 15 rubla sai saaremehele palgaks, kes abiks oli; ja 5 rubla sai wene üleswedamiseks makstud, Purtse rannas. Ühtekoku kulud 35 rubla.

Pääle selle on temal weel kolme reisu palk saamata 21 rubla.

Kohtuwanem: Jakob Lokotar [allkiri]

Kõrwamees: Mihkel Pärn [allkiri]

" Kristjan Samel [allkiri]

See protokoll käis kihelkonna kohtus ja sai siis haakrihti kohtusse wiidud.

(Kristjan Samel oli haige esa pärast wälja jäänd)