Protokoll
LeidandmedEAA.3436.1.16
Kaader2
Daatum13.02.1892
Protokolli number1
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Paju Peakohtumees
Kabbel Kirjutaja

Rendikontrakt.

Tänasel päeval on allnimetud rendikontrakt köstri Martin Wilberg ja rentniku Mickel Liiv vahel kokuläputud ja kinnitud saanud:

1. Köster ehk Wilberg annab põllud, heinamaa ja karjamaa 2 (kaheks) aastaks. Jüripäevast 1892 kunni 1894 Jüripäevani Mihkel Liiv kätte, alamal seissa tingimistega rendi peale.

2. Rentnik peab maad samaviisi neljas väljas, harib neid korapäraselt, veab sõniku Kessa peale, kõnnab sisse ja rullib üle. Linu ei ole luba Kesa peale ega rukki kõrse teha. Neljas väli peab kartohvlide, kaerte erneste ja linade tarvis pruugitud.

3. Rentnik saab aastas sülda põletamise puid kiriku metsast, laseb raiuda ja veab ise välja.

4. Rentnik maksab aastas renti 100 rbl. (Kirjuta sada rubla hõbb.) kohast raha, kahes --aaldes aastas, Jüripääv ja Mihklipääv ette ära. Peale selle maksab tema 60 slt heinu, 100 slt õlge ja 100 slt kõlkaid ja keik rittersakste kui ka -- maksu.

5. Rentnik harib Köstri aiamaad, niihästi kodus kui ka --aias , veab sõnniku, künnab äärtes, aitab kartohvlid maha teha ja muldab pärast nii palju korda kui tarvis läheb, ja annab abi ülesvõtmisel sellviisil, et kartohvlid saavad lahtikündud, äraveetud, ----

6. Kui rentnik maad tagasi annab, siis peab rukki põld hästi haritud, rukkis kõrva pääle --eenega mahatehtud ja rukki ja ohrakõrv hoolega küntud olema.

7. Et Köstril mitte rentniku läbi mingisugust kahju ei sünni, paneb viimane  100 rbl. (sada) Kaatsoni? sisse. Seda raha võttab kiriku vöörmustre -- -- ja annab  ---- laenu -- selle eest saab. Et mõlemadele kontrakti tegijale ülemal nimetud tingimused ette on loetud ja nemad nendega -- olnud tunnistavad -- oma allkirjadega.

Rendiandja: Martin Wilberg.

Rentivõtja: Mihkel Liiw.

Eesseisvad kokulepised pooled on täieste --.

Peakohtumees: J. Paju.

Kirjutaja Kabbel.