Protokoll
LeidandmedEAA.2747.1.3
Kaader22
Daatum03.04.1870
Protokolli number10
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hindrek Anton Peakohtumees
Niggulas Rosenbaum Kohtumees
Jaan Lillewälja Abikohtumees
Friedrich Schotter Kirjutaja

Uemoisast.

Astus ette kaebaja Johan Labladarn ja kaebas Rawwilalt Risti Alt-Körtso poisi Peter Suder peale, et kaebataw on tännawo Jöulu pühhade aial (kui temma kaebaja ja temma emma ja öed, wennad keik kotto ärra olnud) ühhed sapa nahhad Risti sauna jurest ärra warrastanud, mis temma on lasknud sapaks tehja ja nüüd ühhe teise poisiga ärrawahhetanud.

Kaebataw Peter Suder salgab köwwaste; ommeti kohtu peale käimisse peale tunnistab wimaks et on need nahhad warrastanud, walmis lasknud tehja ja Marja päwal kirriko jures, surno kabbeli tagga ühhe Uemoisa poisiga Pearu Pik wahhetanud, kusjures temma on 1 Rub. höb. peale sanud.

Kohhus möistab: Peter Suder peab sama trahwitud wargusse eest 15me witsahobiga. Pearu Pik kes pühhapäwal, kui innimessed kirrikus ollid on sapad wahhetanud, peab need warrastud sapad taggasi andma, saab ommad wannad sapad taggasi ja jääb trahwiks, ommast pealissest 1 Rub. höb. ilma. Kohtu järrel watamisse järrel leiti Peter Suder wiggane ollewad (soled kubbemes) sellepärrast ei wöi tedda ihhonuhtlussega trahwida, waid wangipuriga 1 1/2 päwa; et temma agga nüüd leriõppetusse al on siis jääb se trahw, eddasi pole.