Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.4
Kaader50,51
Daatum07.12.1878
Protokolli number165
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Pridik Johann Pridik Peakohtumees
Jaan Rast Jaan Rast Kohtumees
Johann Tals Juhan Talts Abikohtumees

Laiksaare koggokonna kohhus, sel 7. December 1878

jures ollid: Pea Kochtumees Joh. Pridik kochtumees Jaan Rast. Abbi Joh. Tals

Panni wallawöörmünder Jurri Jurikas kochtu laua peal 121 Rubla, mis on selle errasurno Pändi tallo perrenaine Kaddri Roosmann järgi jähno warrandussest, mis sai oksioni wiisil erramuitut, on sisse tullo. Selle Prottokolli sisse, mis sel sel 2. Mail s.A.sub Nr. 43 al sai ülleswoetud, on wist kirjotaja eksitusse läbbi 130 Rublat sisse kirjotud, et töösti Oksioni=Rechnungi järrele mitte rochkem eijolle sisse tullo kui neid iist nimmetud 121 Rubla (kirjotan üks sadda kakskümmend üks Rubla). NB. die 44 Kop. gingen nach für Bekemmergung ab.)

Kochto poles said neid keige liggidamat suggulasset selle järgi jähno lapse Johanni Roosmann, temma Ohtit Laas Kosenkranius ja Michel Pährson kaemehheks sahtud, ja peab nimmetama, et sel 2. Mail on prottokollis wehl üks teine laps, Marri Roosmann, ülleskirjutud, aga et se laps nuid selle wahhe sisse jau surno on.

Neid iisnimmetud, kaemehheks seatud Laas Kosenkranius ja Michel Pährson lubbasit sedda Kaemehhe=ammati illusti wallitsema ja selle lapse kasso eest hoolt kandma, kele peal nemmaht kirjotasid siin alla omma nimmeht Laas Kosenkranius [allkiri] Mihkel Päärson [allkiri]

Sis pallus se Mees selle errasurno Kaddri Roosmann, Jurri Roosmann, et temma saaks §992 jälle Seadusse rahmattist 1860 Aastast ka lapse ossa nende loomadest mis sai erramuitut, kuddas Seadus õppetab.

Sai wella arwatud, et loomad on 64 Rubla ja 85 koppiku eest muitut, kele järrele tulleks Jurri Roosmannil 32 Rubl. 42 1/2 kop. saada.

Neid kaks kochtpoles seatud iisnimmetud kaemehhet arwasit, et nemmaht sellega rahhul ollewa, kui neid 32 Rubl. 42 1/2 kop. sahwat nende 40 Rublahst mis Jurri Roosmann Prottokolli Nr. 43 järrele wõlgu on, sahwat mahha arwatud, ja kui Jurri neid 7 Rubl. 57 1/2 ehk parremb 8 Rubla seia warsti sisse maksab, mis saawat sis teise rahhaga ühhes Bankis Pernus wiitud.

Kohhus arwas, et kui seadus sedda mohdu õppetab, sedda iisseiswa wella rägimesse kinnitada, et kui Jurri Roosmann neid 8 Rubl. erramaksab, neid 40 Rubl. on tassa.

Se Moistus sai ette kuhlutud ja w'ttsit kaemehhet sedda rahha omma kätte ja lubbasid warsti Bankahs wiima.