Protokoll
LeidandmedEAA.2644.1.2
Kaader29,30,31
Daatum13.01.1868
Protokolli number
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted; 8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hans Welja Peakohtumees
Jürri Tamm Kohtumees
Jaan Kerb Kohtumees

13 ammal Näri kuu pääwal 1868 ammal aastal

Kohtu laual istusid:

Koggokonna kohtu pea wannem Ans Welja

" korwamees Jürri Tamm

" " Jaan Kerb.

Jelgima moisa herra kaibatusse peal Arko walla likme Johann Tambergi ülle, et temma keldusse wasta üks heina kuhhi moisa heinama pealt, mis ta Jelgima moisa herraga poleks teind, erra widdant ja peal seda heina teggemesse ajal jubba heinad erra weand, saiwad.

Kohtu laua ette kutsutud:

Jelgima moisa herra tunnistuse mees Toppi kortsmik Jürri Künnap ja kostis temma, et ta minnewal suil heina teggemise ajal 3 woi nelli korda neind, kui Arko mees Johann Tamberg moisa heinama tulles, wankre reddelede wahhel heino koddo wind, temma arwatuse jerrel see woib 10 Leisikad olnd.

astus kohtu toast welja.

Arko walla likme, peremees Johann Tamberg sai kohtu tulla kutsutud ja kostis temma Jelgima moisa herra kaibatusse peal, et temma minnewal suil Jelgima moisa heinama peal, herraga üks tük heinamad poleks teind. Enne kui ta nitma akkand Jelgima herra tal üks tük heinamad juhhatad ja temmal lubband sedda heinad ommale wotta ja kui se walmis olnud on Jelgima moisa aidamees tal üks teine tük heinamad juhhatand mis ta moisal teggema peand. Ni pea kui mollemade tükkide pealt heinad walmis tehtud olnd on ta aidameest kutsud ned kuhjad jerrelewadama, temma agga mitte tulnd, waid tal nimmetand et ta eddaspiddi üks kord sedda jerrel watab. Se turind ni kaua kui süggisenne ja temma taht sest heinamatükke pealt mis moisa herra temma jäuks and heinad erra widdada agga moisa herra tedda keland, ja kutsund tedda Jelgema moisa sedda asja selletada. Kaks korda ta kutsumesse peal Jelgima moisas olnd, agga igal se assi selletud polle saand, selle peal ta Jelgima moisa herral nimmetand et ta ned heinad mis ta sest heinama tükki pealt soand mis herra temma jäuks tehha and, erra widdada tahhab, herra agga sedda erra kelanud. Temma weel monned nädalat otnud ja siis ned heind koddo widdanut. Selle tal süüks arwatud heinawarguse peal temma nimmetas, et ta sest heinama tükki pealt mis Jelgima moisa herra temma jäuks juhatanud, heina teggemesse ajal 3 woi 4 korda wankre redelede wahhel istmise alla koddominnes, erra wind, set tükkis mis ta moisa jäuks teind ta polle peuteis heinad erra tonud. Ülleültse ta arwas et ta sest heinama tükki pealt 10 leisikad heinad nende kolme woi nelja korraga erra widdanut.

astus kohtu toast welja.

Jelgima moisa aidamees sai kohtu tuppa kutsutud ja kostis küssimese peal et Juhann Tamberg tedda mitte kutsunud heina ma peal ned kahjud watama, sedda ta agga teab et moisa herra Juhann Tambergil üks tük heinamad and, ja selle eest ta moisal üks teine tük hinamad tehha peand.

Jelgima moisa herra, -Johann Tamberg ja moisa aidamees saiwad selle peal suu suud wasta pandut, ja tunnistas ueste Juhann Tamberg et ta aidameest kutsunud heinama peal ned moisa heinad wasta wotta, aidamees sedda salgas, ni sammuti moisa herra tunnistas et ta Juhann Tambergi 2 korda moisa kutsunud sedda asja selletada agga mollemad korrad koggokonna kohhus kokku polle tulnd, peal sedda agga moisa herra pallus kohhus Juhann Tambergi selle eest trahwida et ta käsu wasta heinad erra widdanut, ja peal sedda jubba heina teggemesse ajal 3 korda heinad erra widanut, sest herra warsti selle ajal kui ta Tambergil juhhatanud kus ta ommal heinad teggema piddi, tal nimmetanud et ta perrast kui mollemade tükkide pealt heinad tehtud on, ta wallitseda piddi missugguse kuhhi ta ommal piddi watma. Johann Tamberg salgas et herra tal sedda nimmetanut.

Moistmenne: Juhann Tamberg selle eest et ta herra kelduse wasta heinad, enne selletamest erra widanut ni sammuti et ta 3 korda heinad erra widdanut 1 R. 50 Cop. moisa herral trahwi maksma, sest temma omma kohtu moistja olnd, ja olleks woind moisa herra peal kaibada et ta tal keland ned heinad erra widdada.