Protokoll
LeidandmedEAA.4529.1.4
Kaader49
Daatum07.12.1878
Protokolli number160
Protokolli teema7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Pridik Johann Pridik Peakohtumees
Jaan Rast Jaan Rast Kohtumees
Johann Tals Juhan Talts Abikohtumees

Laiksaare Koggokonna Kohhus, sel 7. December 1878

jures ollid: Pea Kochtumees Johann Pridik

Kochtumees Jaan Rast

d.Joh. Tals

Laiks. Krono Metsawaht Andres Orraw kaibab ülle Maddis Jööks Pattist, kes ollewa ostnu temma käst 3 wakkamaa Metza, 25 Rubl. wakkamaa, 5 Rubl. kaerahha anno, agga 2 Mastipuu piddi järgi jähma – aga minnewa talwel Jööks ollewa üttlenno et Metz on mädda, et ei woiwa selle Aasta keddagi parratada, aga nuid temma üttlewa, et sugguki ei tachtwa sedda metsa.

Maddis Jööks wastab, se ollewa küll oige, aga eijollewa mitte selge kaup sahnu teeb, et kui nemmaht on henne räginu et männaht ja kasseht ollewa, aga kui temma on wie hobbosega sinna leino, eijollewa mitte ühhe männa=saaepakku leidno. Nemmaht ollewa 3 Meest kokko tachtnu sedda tükki errawotta, aga kui temma sinna leino eijollewa mitte rägimisse järrele puud olnu.

Andres Orraw üttleb, et okkapuude peal ollewa se jutt olnu, aga mitte lehhe puude peale, ja et Mändi küll sel ollewa.

Küssimisse peal, mis iist sis Jööks on need 5 Rubl Orrawal maksnu, wastab, selle peal, et Orraw teistel mitte erramuija nikawa kui temma omma teiste kahhe sõbbrastega kokko räkiwa, ja olleks nemmaht kolmeks neid 3 wakkamaad wottnu, kui olleks Männaht olnu. Ja sis eijollewa kaebaja termine pääwal ka mitte sel Metsas wastu olnu – mis Andres üttleb et aige ollewa, agga temma ollewa omma poisi saatnud, kus mand. Jööks üttleb: et eijollewa poisi mitte neino.

Kohhus moistis: Nenda et Andres Orraw eijolle selle errarägitud pääwal sel Metsas wastu olnu, on se kaup katti, ja jähwat neid 5 Rublaht Andres Orrawal.

Se Moistus sai kohhe ette kuhlutud, kele peal Andres Orraw pallub Appellation, mis tal sai lubbatud ja kohhe wella antud.