Protokoll
LeidandmedEAA.3543.1.29
Kaader29
Daatum25.07.1880
Protokolli number65
Protokolli teema1. Riiklikud, kiriklikud ja kogukondlikud koormised; 6. Töö- ja teenistussuhted; 13. Tööotsimisloa ja passi andmine
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Tawit Tirmann Peakohtumees
Jaan Paas Kohtumees
Hans Männik Kohtumees

Walla wannemb Jürri Tirmann kaebas; siit walla liige Ado Linde on ni mitto aastad oma pearaha wõlgo, ni et tal nüüd 28 rubla 66 cop wõlg suures on kaswanud sedda wõlga enne mitte tema kaest nouda ei ole saanud sest et ta ellu koht teadmatta olli, ja nüüd alles wälja tulnud et ta ni mitto aastad Wastemoisa wallas ilma passita on ennast üllespiddanud, ning nimelt

Hans Hengi juures 2 aastad
Hans Hanseni " 1 "
Jürri Krauti "  2½ "

Ta pallub seperrast kohut, et sedda kedda kohus süüdlase leiab olewad se wõlgo olewa pearaha Summa maksmisele mõistaks mis on 28 rubla 66 kop. ja kaebatu Ado Linde seperrast trahwi alla tõmmata et ennast warjanud on, ja oma maksute tasumise eest hoolt ei ole kannud.

Tulli ette Ado Linde ja wastas kaebuse peale, ta kaup on nende perremeestega keda ta siamaale teeninud ni olnud, et need ta pearaha peawad maksma, ja pidada need sedda teadma.

Tulli ette Hans Hansen ja wastas küsimise peale nimetud Ado Linde on kül üks aasta temma teenistuses olnud, siis on ta pearaha ta kätte annud et ta seda isi ära tasuks; kui ta ehk sedda mitte teinud ei olle, siis ta soowib teada kui suur siit walla pearaha kolme aasta eest olli, mis ta praegu ärra tasub, ning tasus sepeale ette ütlemise peale Hans Hansen 5 rubl 1 kop Ado Linde pearaha ärra.

Ado Henk ütleb küsimise peale, tal on kül pidanud Ado Linde pearaha maksma, sest et nende küllas se pruk on, et perremees poisi pearaha maksab, aga ta on nipailo raha poisi kätte annud, et ta seda issi peab maksma sest ta nüüd ei tasu.

Jürri Kraut wastas; Adu Linde olla küll 2½ aastad ta teenistuses; aga oma palga olla ta keik wälja wõtnud, seperrast ei ole tal mitte woimalik ta pearaha tassuta.

Ado Linde wastas küsimise peale, et ta mitte oma pearaha tasuta ei sa, sest et tal raha suggugi ei olewad. Kui nüüd ühtegi ennamb ülle kuulata ei olnud, sai se

Mõistus:

Ado Henk peab nende aastate eest, kus; Adu Linde ta teenistuses olli, ta pearaha mis on 11 rubla 80 cop ärra maksma, ja nimelt nisamoti ka Jürri Kraut omma juures teenistuse aastate est 11 rubl 85 cop. maksma sin wallawalitsuse kätte, ja saawad needsamad kes seda poisi ilma passita nikaua oma juures on hoidnud Silla kohto moistuse alla antud, ja Ado Linde saab seperrast 10 witsa lööki et ta oma pearaha maksu eest hoolt ei ole kannud.

Moistus sai kuulutud kohtu kaijad sega raho.