Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader86,87
Daatum08.12.1879
Protokolli number25
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Saum Peakohtumees
Jaan Mauer Kohtumees
Mihkel Nadel Kohtumees
Jaan Mein Kirjutaja

Kaebdus: Wodja mõisa Õllewabriko tömees, soldat Kustas Lilienthal tulli kohto ette ja kaebas, et temma tulnud sel 12mal Now. õhtu Paidest, ja heitnud kel 6 maggama. 30 Rbl. olnud kottiga püksi taskus, kus hulkas ka mõnned hõbbe rahhad olnud. Se 30 Rbl. wõetud kotti seest ärra, ja kot pantud tasko taggasi, kus jures üks 20ne koppikane hõbbe rahha, temma liggidal ollewa Mart Blauerti maggamisse kotti peale pabberi rahhade hulgast wälja kukkunud, kus peal ka Mart Blauert sekord nattoke aega magganud. Jaan Liedlein olla ka sekord seal käinud, kus Kustas magganud.

Kaebdusse kandjad: Jaan Liedlein sai kohtu ette kutsutud, ta ütles, et temma läinud kel 6 Mart Blauertiga kõrtsi jure. Ta tulnud kel 7 sealt ärra, Mart jänud sinna mahha, läinud sinna wabriko lawwale, kus Kustas magganud, teisi ei olla sekord ka mitte seal käinud, sönud 5e koppika eest saia ärra, mis ta kõrtsist liggi wõtnud, ning läinud koddo, mis 1½ wersta kaugel on, wõtnud leiba ja tulnud taggasi, kus jo teised hakkanud wina pumpama. Peale selle winud wina mõisa jure. Pärrast heitnud maggama. Nattokesse aea pärrast hakkanud Kustas omma rahha tagga otsima. Muud temma ei teada ühtegi.

Mart Blauert sai ka ette kutsutud, ta ütles, et temma läinud wabrikust kel 6 kõrtsi jure, siis heitnud Kustas maggama. Arwata kella 8sa aeal tulnud ta kõrtsist taggasi, heitnud Kustase kotti kõrwa, mis nattoke emal olnud, ka maggama, kunni kella 9sa aeal hütud ülles wina hamisi peale aeama ja mõisa jure wima. Ta läinud. Mõisa jurest taggasi tulles, arwata kel 10 hakkanud Kustas omma rahha tagga otsima, siis alles kuulnud, et Kustasel rahha wõetud olnud. Muud temma ei teada ühtegi.

Kustas Lilienthal ütles, et Mart Blauert öölnud temmale siis kui ta walla kohtus kaebama tulnud: "Miks Sa nõnda murretsed, se rahha wõib weel wälja tulla."

Mart Blauert ütles, et temma põlle sedda mitte öölnud.

Ka olnud Mart Blauerti tühhi rahha kot seal lawwal maas, kus Kustas magganud, ja teised leidnud ülles, keddas Mart ütles siis põuest koggemata mahha kukkunud, kui Hindrik Tadleril tubbakast pipo annud.

Kohto otsus. Et Jaan Liedlein ja Mart Blauert ei öölnud mitte kogguniste Kustas Lielienthali rahha wõtnud, et neid kül hirmu ja melitusse läbbi kohto poolt küssitud sai, ja ka, et se rahha summa surem on, kui koggukonna kohtul lubba mõista on, sepärrast said nemmad austud Hakenrihtri kohto holeks antud; mis peale ka protokoll sai wälja antud.