Protokoll
LeidandmedEAA.3300.1.18
Kaader67
Daatum07.09.1876
Protokolli number40
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hendrik Thür Kohtumees
Karl Tattrik Peakohtumees
Jaan Mollok Kohtumees

Kunna pühhapäiw õhto 5. Septembril s.a. siin Melliste kõrtsi jures ö waht Jaan Mähkalla ni ärrä peksetud, et tal näggo ja kurrapoolne õlg katski nink werritsest peksetud nink selle ülle siin se kaebus tõstetud, siis kutsuti ette:

Kaebaja Jaan Mähkalla, kes 50 aastane ja lutteri usko, kaebas, et sel õhtul arwata     kello .... ajal kui sui siist kõrtsist jomisse päält 3 Mäksa krawi kaewaja sullast Endrik WassiladJosep Kaddakad ja Mihkel Konti wälja ajanu, läinud ta kõrtsist wälja kaema, kas podi aknad weel terwe, kui ta treppi päle sanu, lönu tedda puga päha, Endrik Wassila, ni et ta mahha saddanu, siis wõtnu üks töine tedda huisest ja 2 tükki peksiwad ni paljo kui tahhiwa.

1. Kaewataw Endrik WassilaMäksast, wabbandas: minna olli purjun, sest et kõrtsimees wina andis n. käskis wijolit lüja, latsin selle päle wälja, kos Jaan Mähkalla minno te päle mahha tõugas kui minna ülles tullin, tahtis ta weel puga lüja, minna lätsin pakko, sis leije ta Josep Kaddakile, kes tedda lei minna es näe. Näggijat muid sääl es olle.

2. Josep Kaddak, 20 aastane lutteri usko ja Kibbijerwe rewisioni seiswa ütles wälja: minna lätsin kõrtsist wälja, kus jo kaebaja Jaan Mähkalla Hendrik Wassilaga tüllis olli, nink lõi Jaan Mähkalla minnole puga kaela päle, ni et müts pääst saddas, mütsi ei sanu kätte nink jooksin ilm mütsita ärrä, mis kõrtsimees Karl Luhha päle se maast ülles leidnu. Jaan Mähkalla ja Hendrik Wassila olliwa mõllemba jonu, minna olli ka sanu, enge weel omma mele jures. Näggijad olliwa kaupmehhe welli Robert Rais ja Karl Kulb, kõrtsimees Karl Luhha olli ka wäljas.

3. Michel KontKaijawere Rewisioni mees, 28 aastane, wabbandas minna olli kül siis Mellisten; minna ei sanu wäljagi kus kakkelus olli, kõrtsimees Karl Luhha wõttis minno wõrusas kinni, tõmbas kõrtsi sisse, sääl köidis Pokkaperremees Jaan Moses minno kinni, podi kaupmees Johan Rais tedda ka peksnu, ent Kaebajad Jaan Mähkallad on Hendrik Wassila peksnu, ni kui ta eila essi ütles: Jaan Mähkalla es olle purjun, weidi ehk sanu olli, agga omma mele jures, ei tüllitsenu ka kellekagi Hendrik Wassilale andis kõrtsimees Karl Luhha wina, et ta wijolid mängis, kelle läbbi ta purju nink on kõrtsimees ka süidi. Jakob Andrejew olnu ka sääl.

Ärrä peksetu Jaan Mähkalla sai siin läbbi kaetu, n. leiti et temma kurra poolne põsk koggeni lõhki n. werrine, ni et ka se poolne silm paistet on, ka on temma kurrapoline kässi õllast ärrä peksetu, ja mitto märki nähha, õlla pääl üks käe surune sinnine märk.

Moisteti: Et 10. Septembrist s.a. ette kutsu tunnistajat:

1. kõrtsimees Karl Luhha

2. Robert Rais

3. Karl Kulb.

ja on senist ne sija krawipodratsikis Josep Kaddaki pass ja Michel Kondi pass sija pandist ja 15 rubla podrätsiki jure kinni nisamma ka Andrejewil 3 rubla, ent Jaan Mähkalla saab kreistohtre jure sadetud ni pallutud tedda läbbi kaeda n. tunnistust temma peksetud haigusse ülle anda.

Se otsus sai k. k. kulutud.

Pä kohtomees Karl Tattrik

Kohtomees Hendrik Thür Jaan Mollok

Kirjotaja F. Thal <allkiri>

lõppe 10. Septbr.