Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader84
Daatum06.10.1879
Protokolli number19
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Saum Peakohtumees
Jaan Mauer Kohtumees
Mihkel Nadel Kohtumees
Jaan Mein Kirjutaja

II. sai sesamma pääw selletud.

Kaebdus: Perremehhe Peter Holderi naene An tulli kohto ette ja kaebas, et An Danner ja Lisa Müller olla perremehhe Mihkel Janigi aeadas kartuhwlid wõtnud, mis Peter Holderi õue kõrwal, hüüdnud tedda ja öölnud: "Hakenrihtri proua, tulle meie anname sul silko ja leiba!" An Holder ei olla selle peale neile ühtegi öölnud. Ta läinud kotto wäljal, agga taggasi tulles leidnud, et need üllemal nimmetud tüdrukud olla temma õue aea peal seiswa pihlaka otsa pannud wannad rangi kaelused ja naddid ja öölnud temmale: "Wata seal on so hakenrihtri kohto laud." Wimaks läinud Lisa Müller temma aea ja hao pinno peale, wõtnud need naddid pihlaka otsast ja wiskanud temma õue, ning An Danner öölnud: "Olled pärris nõid jah!" Et siis kohhus sedda asja järrel kulaks, kas nemad wõiwad nõnda mind pilgata.

Kaebdusse kandjad: An Danner ja Lisa Müller said kohto ette kutsutud, naad ütlesid, et nemmad läinud selle pihlaka otsast marjo wõtma, mis Peter Holderi õue äres Mihkel Janigi aea sees olnud, ja An Holder olla neid sepärrast sõimanud, et se temma pihlakas olla. Naad ei olla An Holderit mitte Hakenrihtri prouaks hüüdnud, egga silko leiba temmal pakkunud, egga neid naddisid melega sinna pannud, waid se rangi kaelus olnud kartuhwli wao sees, naad wiskanud sedda sealt kõrwale, se läinud sinna pihlaka otsa. An Holder olla neid pärrast sõimanud ja öölnud: "Miks teie ommad perse asjad minno õue aea peale pannite, eks pannud külla wahhel aea teiba otsa, kust külla poisid neid parrem kätte olleks sanud."

Kohto mõistminne. Kohhus püdis neid leppitada, agga naad ei leppinud. Et neil kellegil õiget tunnistust selle rio ülle ei olnud, sepärrast arwas kohhus neid kõiki süi alluseks, ja sai kohto otsusse järrel mõistetud, et An Danner ja Lisa Müller peawad kumbki 24 tundi puris istuma, õppetusseks, et teine kord mitte ennam ni rummalaste ei te, ja An Holder peab 50 kop. trahwi maksma, et ta tüdrukuid olli wasto sõimanud. Tüdrukud said sesamma kord puris pantud. An Holder ei olnud selle mõistussega mitte rahhul.