Protokoll
LeidandmedEAA.3300.1.18
Kaader65
Daatum03.09.1876
Protokolli number35_jure
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hendrik Thür Kohtumees
Karl Tattrik Peakohtumees
Johan Sternwelt Kohtumees

1. Tunnistaja näutsik Ewa Kurwitz tunnistas, et minna ei tija muud, kui päle Jani päewa tulli Märt Wõbus, kui meil mehhe kottust ärrä olliwa senna, nõudis kaebaja naese Marri Mosesse käest kos mehhet omma, nink kutsnu ühhes ühhe wennega heinale jõgge möda minnema, selle päle läts ta jälle ärrä.

2. Tunnistaja Jaan Mähkalla tunnistas, et tona maggasiwilja mõõtmisse man kaebaja Jaan Moses üttelnu, sinno seat olliwa minno ernen, Märt Wõbus salganu sedda, selle päle ütles Jaan Moses Märt Wõbusele, sinna ollet lits ja teed litsi tekko, mis päle Märt Wõbuss Jaan Mosessele 3 körd russikaga näo päle lei ni et sellel suust nõnnast werri wälja tulli, nink üks töisele heinsi he lätsiwa, neide litsi asjust minna ei tija.

3. Tun. Michel Mähkalla on wälja jänu.

Kaewataw Märt Wõbus ütles, et ta nõuda säratse häbbemada teotusse eest, mis ta ei olle teinud ja kaebaja ei jõua tõttest tehha, 100 rubla, muido ta ei woida ellada, kui ni lubba teotada.

Moisteti: Et kaewatawal Märt Wõbussel kaebaja Jaan Mosessele igga 3 lögi eest 5 rubla maksa - 15 rubla maksa ja Jaan Mosessel selle teotusse eest 10 witsa lögi trahw ehk 2 rubla waiste lati trahwi maksa olles, mis ennege siis mahha jääs kui Jaan Moses sedda tõttest teinud, et Märt Wõbus temma naist ja abielloriknu ni kui temma ja temma naine sedda kaebawa, agga kaewataw salgab.

Se otsus sai kohto käujile tänna sel 3. Septembril s.a. kulutud, 1860 a. t. r. s. r. s. §. §. 772 ja 773 järrele kulutud ja sai neile mõllembile suremba kohto käumisse tarbis õppusse kirri antud, kes mõllemba tänna ülles andsid , surembad kohhut käija.

Pä kohtomees Karl Tattrik

Kohtomees Johan Sternwelt

Kohtomees Hendrik Thür

Kirjotaja F. Thal <allkiri>

d. 12. Sept 76 protok. antu

/:3766:/