Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader77,78
Daatum17.02.1879
Protokolli number
Protokolli teema1. Riiklikud, kiriklikud ja kogukondlikud koormised
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Saum Peakohtumees
Jaan Mauer Kohtumees
Mihkel Nadel Kohtumees
M. Treumann Kirjutaja

Kaebtus. Nimmetud koggukonna kohtu mehhed wõtsiwad ette ülle kulata, miksperrast Tallitaja Mart Gerber aastal 1877 ja 1878 rohkem hingede pealt wilja korjanud on kui Wollimeeste koggu ramat sedda wimased arro andes neile palka kä lubbanud on, ja sedda ka tunnistab.

Wiimases Wollimeeste arro andes piddi walla ammetnikkude palk ollema astas ühte kokko Summa 8 Tsetwerti Rukkid ja 2 Tsetwerti Odrad.

1877 astal olli: pearahha maksjatte arro 111 hinge igga hinge pealt olli perritud 6 Karnitsed Rukkid ja 2 Karnitsed Odrad; se teeb Summa 10 Tsew. 3 Tsetw. 2 Kar. rukkid 3 Tsew. 3 Ts. 6 Kr. Odrad. Wollimeeste lubbamine 8 """ rukkid 2 """ Odrad.

1877 astal rohkem wõetud 2 Tw. 2 Ts. 2 Kar. rukkid 1 Tw. 3 Ts. 6 Kr. Odrad
1878 astal olli pearahha maksjatte arro 117 hinge igga hinge pealt olli perritud 6 Karnitsad Rukkid ja 2 Karnitsad Odrad se teeb Summa: 10 Tsew. 7 Tset. 6 Kar. rukkid 3 Tsew. 5 Ts. 2 Kar. Odrad.
Wollimeeste lubbamine 8 """ rukkid, 2 """ Odrad.
1878 astal rohkem wõetud 2 Tw. 7 Tsr. 6 Kar. rukkid 1 Tsew. 5 Ts. 2 Kar. Odrad.

Se on Summa rohkem wõetud nende kahhe asta sees 5 Tsetwerti 3 Tsetwerik Rukkid ja 3 Tsetw. 1 Tsetwerik Odrad.

Selle peale sai Wollimeeste koggu ette kutsutud, nimmelt Jaan Blasen, Predik Wänder, Willem Mandel, Peder Wender, Ado Lidlein ja Mart Apool; järrel küssitud ehk kas Tallitaja nende käst küssinud on et nende palk surentatud saaks kus nemmad selle peale kostsiwad et Tallitaja sedda ilmas teinud ei olle, ja nende teada palk ikka wanna modi seisma piddi.

Selle peale sai Tallitaja: Mart Gerber ette kutsutud kohto polt küssitud 1teks et miks sedda ommast peast teinud, ja 2seks kus kohta temma sedda wilja on pannud, essimesse küssimesse peale wastuseks andis et temma mitte sedda põlle peast oskand wälja rehhentada, et ärwanud et wähhemast mitte wälja ei tulle, ja teise küssimesse peale wastuseks andis et kui ongi rohkem wõetud eks siis sedda maggaski aidast jälle taggasi wõib saada.

Kohtu otsus. Nimmetud koggukonna kohhus ei wõinud selle asja ülle ühtegi otsust mõista, otsuseks on kui nemmad sedda wõiwad, kus peale Üllewataja kohhus pallutud saab sedda kaebtust omma üllekulamisse alla wõtta.