Protokoll
LeidandmedEAA.2791.1.1
Kaader74
Daatum25.11.1878
Protokolli number18
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Rein Nadel Peakohtumees
Jaan Mandel Kohtumees
Mihkel Saum Kohtumees
Jaan Mein Kirjutaja

Kaebdus: Wodja kõrtsi naene Marri Reinfeld tulli kohto ette ja kaebas, et Wieso monamehhed Karl Kullu ja Willem Hochmuth olla sel 18ma Nowembri õhtul temma kotti kõrtsi letti taggalt, worstid kerriselt ja tüdruku Lena Kranig pallito eest kambrest wodi pealt ärra warrastanud, sest neid olla Lena Kranig Wieso walla tallitajaga läbbi otsinud, ja kotti Karl Kullu käest leidnud, kes Willemiga ühhes kambres ellab. Pühhapäwa õhtul sel 19mal Nowembril tulnud Willem Hochmuth Wodja kõrtsi jure ja ähwardanud kõrtsi naest ühhe keppiga, mis ta käes olnud, mahha lüa, et tedda on wargusse pärrast läbbi otsitud. 22sel Nowembril tulnud Karel Kullu Lena Kranig jure, ja pakkunud 10 R. selle pallito eest, nõnda kui ta nõudnud, et siis mitte kohtus ei kaebaks; agga Lena põlle mitte wõtnud.

Kaebdusse kandjad: Karl Kullu ütles, et temma ei mäletama ühtegi, kas ta on issi selle kotti wõtnud, wõi on Willem temma kätte annud, ja arwas wimaks, et Willem olla nurga tahha temma kätte tonud, ja siis mõllemad ühhes koddo läinud. Pallitust ei ütlenud ta middagi teadwad, agga siiski lubbas ta, kui peaks jõudma, pallito ärra maksta. Willem Hochmuth ütles, et temma ei olla sedda kotti mitte wõtnud, waid Karl olla isse ahjo eest maast wõtnud. Worstid ütles ta kül kerriselt ärra sönud, agga pallitust ei öölnud ta ühtegi teadwad. Naad ei lubbanud wimaks kumbki sedda pallito rahha maksta.

Kõrtsi naene ütles Willem Hochmuthi seal wodi peal istunud, kus pallito olnud ja ärra kaddunud.

Kohtu mõistmine. Et Karl Kullu ja Willem Hochmuth ei kül mitte öölnud pallitud wõtnud, agga siiski wõis kohhus arwata, et nemmad sedda ühhes kotti ja worstitega ollid ärra wõtnud, sest egga muido Karl Kullu põlleks pallito eest rahha pakkunud, sepärrast sai kohto otsusse järrel mõistetud, et Karl Kullu peab 5 R. ja Willem Hochmuth peab 5 R. pallito eest maksma, ja peale sedda peab Karl Kullu 4 R. kotti ja pallito wargusse eest ja Willem Hochmuth peab 5 R. pallito, kotti ja worsti wargusse ja ähwardamisse eest walla laekas trahwi maksma, õppetusseks, et teine kord ennam teise omma ei pea wõtma. Naad ei olnud selle mõistussega rahhul, egga ka maksma Lena Kranigi pallito rahha, egga neid trahwisid mitte wälja, sepärrast said nemmad Hakenrihtri kohtus sadetud, mis peale ka protokoll sai wälja antud.