Protokoll
LeidandmedEAA.3376.1.12
Kaader102,103
Daatum19.01.1888
Protokolli number34
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Järv Peakohtumees
Peter Jõks Kohtumees
Samuel Wijand Kohtumees

Mõisa walitsus hera Böhning kaebas Wintso kõrtsi mehe Jaan Kottise peale kea mõisa haina woorist haino warastanu ning wastu wõtnu neid haino oli 25 punda  2 naela mida mõisase taggasi toodewa ning kätte saiwa nõwan et tema trahwitus saab seadusliku trahwiga ning nõwan päewa palka mes selle kohtu käimise läbi tulewa minole kui ka tunnistajadele tunnistaja J. Mathiesen ja Jaan Meinson.

Jaan Kottise tuli ette ning antse wastust mina ei ole mõisa haino wõtnu ega warastanu enge mõisa mona mees oliwa oma koormad parandanu ning haino sinna kõrtsi alla pandnu nii kui minewa kohtu päew tunnistaja  kogukonna een Jaan Peeding ja Jaan Sohard tunnistiwa.

Tunnistaja J.Mathiesen Wintsost tuli ette ning antse tunnistust et haino sai 25 punda kõrtsi alt kätte ning kõrtsi naine üttel et nee haina olewad moona meeste käest 1/2 toopi wiina eest ostnud kus man ka kubijas man oli olnu.

tunnistaja Willem Skirmand tuli ette ning tunnistust kui meie haino taggasi tõime siis ütles kõtsi naine  et mees olei nee haina 1/2 toobi wiina eest ostnu ning kõrtsi tüttrek ja Jaan Peeding oli nee haina kõrtsi alla kandnu, aga kelle käest ostnu ei tija ma.

tunnistaa Jaan Peeding tunnistus sai nii kui see 12 Januaril siin protokollin nr 20 all seisab ülles wõetus mes järgmine  om Jaan Peeding tunnistas mina kuulin kui kubijas käskse Kusta Petersoni koormit wahti ja kubijas seie kõrtsin , Kusta Peterson weie ka koormast mes temal ära laggonu oli kõrtsi alla ussaga haino ning lubasi neid säält ära wija ja kui koorma ära oli köitnukäskse weel kõrtsi tütrekul haina kõrsi ära riibu et kubijas es näeks.

Jaan Sohard tunnistussest samast päewast  on mina olin Wintson , kus üks mona mees ühest koormast , mes ära laggonu oli haino kõrstialla kantse ning siis pera lubasi tulla ja säält ära wija, ja käskse ka kõrtsi latsikesel see pera ka ära riibu muud ma ei tija ka ei tija ma mes tema nimi oli.

Mõisa walitsus ei ole Jaan Peeding tunnistusega rahul, sest et tema isi ka haino awitanu kanda.

Jaan Meinson ette tulemada, sest et haino tooman om, ning ei olegi tarwis, sest et kas tunnistajad een oli.

Mõistetud: Et mõisa mehe isi haina kõrtsi alla wiinuwa , ja maha pandnuwaima et kõrtsi meessest osaline oleks .

Otsus: See mõisa walitsusekaebtus wasta Jaan Kottised tühjas arwatu.

See otsus §§ 773 ja 774 järele kuulutud.

Mõisa walitsus nõwab suuremad kohut

Erakiri 23 Januaril